Annons

Håkan Juholt talade om social demokrati

Kunskapsbaserad samhällsekonomi, värdeburen tillväxt och social investeringspolitik är det tre hörnpelarna i Håkan Juholts framtida samhälle. Det framkom när han på lördagen gästade Socialdemokraternas skånska distriktskongress på Sommarlust.
Kristianstad • Publicerad 16 april 2011
Håkan Juholt i talarstolen på Sommarlust.
Håkan Juholt i talarstolen på Sommarlust.Foto: Annica Jönsson

När han äntrar scenen får han varma applåder.

- Tack partivänner och tack för att ni har valt en lokal med sommar i namnet. Vi går från vår till sommar, både i landet och i partiet. Vi går mot ljusare tider, säger Håkan Juholt.

Annons

Sedan inleder han sitt tal och stakar i rask takt ut den framtida vägen för Socialdemokraterna.

- Vi kan inte acceptera att marknadskrafterna tar över hela vårt liv, säger han och berättar att omregleringar väntar på en rad områden.

Dit hör järnvägstrafiken i landet.

- Vi accepterar inte att vinstintressen tagit över samhällsintresset. Det är viktigare att tågen går i tid än ger 10 procents avkastning till statskassan, förklarar han.

Ett annat område är elmarknaden.

- Den fungerar inte. Bolagen plockar ut övervinster och hämmar svenskt näringsliv, och överpriserna leder till att löntagarnas löneutrymmen minskar. Vi lovar att ta itu med elbolagen, säger han.

Ett tredje område är skolan.

- Det är inte rimligt att mer ansvar läggs på eleverna och mindre resurser på lärarna. Skattebetalarnas pengar ska stanna i utbildningarna och inte hamna någon annanstans. Vi tror på att vissa värden måste komma före marknaden och det är det vi kallar social demokrati, säger han och berättar att han även vill se över pensionssystemet.

- Det är robust för statsfinanserna, men inte för pensionärerna. Dagens pensionssystem är inte tillräckligt tryggt och vi måste göra något åt detta. Men vi måste få med borgarna på vagnen, för det krävs en blocköverskridande överenskommelse. Vi måste ha ett system som håller i många år, förklarar han.

Håkan Juholt berättar vidare att han vill skapa ett skattesystem som stimulerar kunskap och tillväxt, säkrar välfärden samt är omfördelande. Vidare vill han utrota barnfattigdomen i Sverige genom att bland annat ta bort avgifter i skolan, se till att det finns avgiftsfria fritidsaktiviteter samt jobb att söka.

Annons

Hans tre hörnpelare i det framtida samhällsbyggandet är kunskapsbaserad samhällsekonomi, värdeburen tillväxt och social investeringspolitik. Den första handlar om livslångt lärande och rätten till utbildning genom hela livet, den andra om att tillväxten inte ska ske på bekostnad av miljön och människorna, den tredje om att till exempel höja statusen på vissa yrken och satsa på kultur.

- Allt det jag pratat om är inget nytänkande, men i vårt samhälle idag är det nästan revolutionerande. Det gemensamma krymper för var dag som går och var och en ska ta hand om sig själv, men den friske blir inte sämre av att den som är sjuk slipper fattigdom. Jämlikhet och solidaritet är en förutsättning för tillväxten, ingen barmhärtighet, säger Håkan Juholt.

- Jag har sagt att jag vill leva i ett samhälle där den som står i solsken tycker att det är självklart att hålla ett paraply över den bror eller syster som står i ösregn, men då var det någon som sa till mig att ingen vill väl stå i ösregn hela tiden. Så jag har korrigerat det till den som för tillfället står i ösregn, fortsätter han och avrundar sitt tal med ännu en liknelse.

Den handlar om hur pingvinerna överlever den stränga kylan genom att ställa sig tätt intill varandra och sedan turas om att stå ytterst.

- Är det inte märkligt att pingvinerna har lyckats ordna samhället bättre än Reinfeldt?

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons