Han har fått vänta i månader

Kristianstad Artikeln publicerades

Marcus är på väg in i sportskyttet och ska köpa sin första pistol. Men licensen dröjer, han har redan väntat två månader.– Det finns en risk att man tappar sugen, säger han.

Marcus, som också har jägarexamen, har varit medlem i Hässleholms Pistolskytteklubb i ett år och gått en nybörjarkurs.

Han klarade de prov som krävs med klubbens vapen, men vill köpa ett eget vapen för att kunna åka på tävlingar och utveckla sitt skytte.

Favoritvapnet Unique DES 69, som är en eftertraktad tävlingspistol, hittade han hos säljaren Oscar, som i sin tur håller på att tröttna på kötider och regelverk kring vapnen som är en förutsättning för att kunna utöva sportskytte.

Den 6 mars lämnade Marcus in sin licensansökan och betalade 700 kronor, som licensen på första vapnet kostar.

Det har nu gått över två månader och polisens handläggare hade i förra veckan ingen prognos för när hans ansökan skulle behandlas.

– Det här hade inte hänt i andra sporter. Tänk om fotbolls- eller handbollsspelare skulle få vänta så länge på sina licenser, säger Marcus och skakar på huvudet.

Både han och Oscar, som är med i Kristianstads Pistolklubb, anser att omständigheterna håller på att förstöra en seriös verksamhet.

De kom i kontakt med varandra när Oscar lade ut sitt favoritvapen till försäljning. Affären kan inte gå i lås förrän Marcus fått sin vapenlicens.

– Jag har inte samma tid längre och jag har flera vapen, säger Oscar.

Han tycker att protesterna mot kötiden för licens är för tysta.

– Det borde vara ett ramaskri. Skytte som sport är på väg upp, det finns en risk att folk tröttnar, säger Oscar.

Marcus och Oscar vill bara ha med sina förnamn i tidningen.