Annons

Han har hittat guldläget

När Karl-Henrik Salenius, 32 år, gick arbetslös föddes idén att starta en pantbank. Efter nio år vid Sommarlust har familjeföretaget Kristianstad pantbank nu tagit ytterligare ett kliv och flyttat in till centrum.
Kristianstad • Publicerad 18 juli 2012
Högkonjunktur. Pantbankerna har haft en bra tillväxt under senare år. "Det är fler människor och guldpriset är högt. Det blir en vanligare låneform. Folk upptäcker att det är ett smidigt sätt att låna pengar", säger Karl-Henrik Salenius på Kristianstad pantbank.
Högkonjunktur. Pantbankerna har haft en bra tillväxt under senare år. "Det är fler människor och guldpriset är högt. Det blir en vanligare låneform. Folk upptäcker att det är ett smidigt sätt att låna pengar", säger Karl-Henrik Salenius på Kristianstad pantbank.Foto: Annica Jönsson
Kristianstad pantbank har skaffat sig ett bättre läge genom att byta lokal. Hyresvärd är fortfarande kommunala ABK.
Kristianstad pantbank har skaffat sig ett bättre läge genom att byta lokal. Hyresvärd är fortfarande kommunala ABK.Foto: Annica Jönsson
Här är en Zenith-klocka som pantbanken bjuder ut på auktion med utropspriset 25 000 kronor. Nypriset är 80 000 kronor.
Här är en Zenith-klocka som pantbanken bjuder ut på auktion med utropspriset 25 000 kronor. Nypriset är 80 000 kronor.Foto: Annica Jönsson
Gitarr är en klassiker i pantbanksvärlden. Porslin och kristall går det inte att låna lika mycket på som förr. "Där har andrahandsvärdet gått spikrakt ner", säger Karl-Henrik Salenius.
Gitarr är en klassiker i pantbanksvärlden. Porslin och kristall går det inte att låna lika mycket på som förr. "Där har andrahandsvärdet gått spikrakt ner", säger Karl-Henrik Salenius.Foto: Annica Jönsson

- Familjen har drivit företag här i Kristianstad länge. När idén att starta pantbank dök upp var det bara att köra, säger Karl-Henrik Salenius, som driver företaget tillsammans med hustrun Marie.

För några veckor sedan gick flyttlasset från Utställningsvägen vid Sommarlust till Östra Storgatan. Det centrala läget var ett skäl till flytten.

Annons

- Vi låg lite för långt utanför innan. Nu har vi närheten till tåg och buss, säger Karl-Henrik Salenius.

- Sedan är det säkerheten. Vi har fått en bra lokal med gjuten betong runtom. Nu bygger vi lokalen från grunden. Det är också trevligare för oss som jobbar här att vara i centrum.

Pantbanken påminner om ett växlingskontor. Personalen sitter bakom glas vid en disk och tar emot kunderna som kommer för att låna genom att lämna varor som pant.

- Det vanligaste vi lånar på är guld, silver och klockor. Guld står för 90 procent. Det är vanliga smycken folk lånar på. Ringar är nummer ett, sedan halslänkar och kedjor, säger Karl-Henrik Salenius.

- Klockor är också vanligt liksom gitarrer, som är en klassiker. Annars är det mindre föremål med stort andrahandsvärde.

Allt fler använder pantbanken för att sälja sina saker. De lånar på sina föremål, men hämtar aldrig ut dem.

- För fem år sedan var det 90 procent som löste ut sina grejer. Den andelen har sjunkit till 80 procent, säger Karl-Henrik Salenius.

- Det är inte för att folk inte kan lösa ut dem utan för att de säger från början att de ska sälja.

Föremålen säljs då på auktion när lånetiden är ute.

- Vi säljer för kundens räkning för att reglera skulden. Vi får bara sälja på auktion. Det är för att skydda kundens intresse. Nästan alla saker vi säljer läggs ut på Tradera som i princip är den enda försäljningskanalen, säger Karl-Henrik Salenius.

Annons

Blir priset högre än lånesumman plus ränta ut får kunden vinsten. Blir det lägre tar pantbanken förlusten.

- Vi har bara rätt att ta ut våra avgifter och ränta. Överskottet går till kunden, säger Karl-Hernrik Salenius.

Fortfarande är inte helt socialt accepterat att gå till pantbanken.

- Det är på avtagande att man skäms. Det är mycket vanligare i dag att man går och lånar på pantbanken, säger Karl-Henrik Salenius.

- Typkunden är en kvinna i 55-årsåldern som lånar på sina guldsmycken.

Pantbanken har kontroll på både kunderna och det som lämnas in.

- Vi har ett nära och bra samarbete med polisen för att undvika stöldgodshantering. Det händer att vi nekar att ge ett lån, säger Karl-Henrik Salenius.

Ett stöldgodsärende om året drabbas företaget ändå av. Då får den bestulne tillbaka sitt föremål och företaget får försöka kräva tillbaka pengar från den som lämnat in det.

Värdering av föremål bygger på rutin.

- Vi har jobbat med guld varje dag i nio år. Vi har testutrustning för att säkerställa äktheten, säger Karl-Henrik Salenius.

Annons

- Falska Rolex har vi folk som försöker låna på varje vecka. Falskstämplat guld har vi också ganska ofta.

Någon större risk att bedragare lyckas ser han därför inte.

- Nej, vi kan avgöra om en vara är äkta.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Per Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons