Hur känns det att prisas?

Kristianstad Artikeln publicerades

Patrik Olofsson fick ta emot priset "Den biologiska mångfaldens pris".

– Det känns fantastiskt kul. Det är väldigt hedrande att få ett sådant pris och det var väldigt överraskande, för de hade lurat mig litegrann. Jag blev med kort varsel ombedd att hålla ett föredrag om biologisk mångfald, och det gjorde jag, men så fick jag priset också.

Har du öronmärkt pengarna för något särskilt?

– Nej, även om de hänger ihop med jobbet så ska jag nog unna mig en liten privatresa med flickvännen i vinter, men vi har inte riktigt bestämt vart.

Vad arbetar du annars med just nu?

– Jag håller på att slutföra två filmer om Sveriges rovfåglar för Sveriges television, som ska vara klara i höst, och lägger också sista handen vid en bok om rovfåglar som ska komma ut i höst.

Vad händer sedan?

– Jag har lämnat in ett nytt programförslag till Svt om att följa Sveriges tärnor, både ur ett svenskt och ett globalt perspektiv, kanske ända till Antarktis, dit silvertärnan är på väg just nu för att övervintra. Det hade varit skoj.

Övervintrar den i Antarktis?

– Ja, det är ingen varm miljö bland isbergen, men det handlar inte så mycket om temperaturen utan om födounderlaget. Det är den djurart i världen som gör den längsta årliga flytten.