I september går nordöstra Skåne ihop med Blekinge

Kristianstad Artikeln publicerades
Carina Persson, Syds regionpolischef.
Foto: Johan Nilsson/TT
Carina Persson, Syds regionpolischef.

I september genomförs en ny indelning av polisområdena där nordöstra Skåne bildar ett område med Blekinge. Vem som blir ny chef är inte klart.

Det är rikspolischefen Dan Eliasson som fattat beslut om justeringen av polisområdena. Organisationsförändringen påverkar inte medborgarna, poängterar regionpolischefen i Syd i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

– Vår operativa förmåga och service på den lokala nivån förblir densamma, säger Syds regionpolischef Carina Persson.

Organisationsförändringen ska stärka förutsättningarna för en bättre samverkan med polisens samverkanspartners.

– Vi ser också att vi samtidigt kan bedriva en mer effektiv utredningsverksamhet och förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Carina Persson.

Förändringen väntas genomföras i september 2018. Region Syd kommer efter den att bestå av fem polisområden: PO Blekinge nordöstra Skåne, PO Kalmar Kronoberg, PO Malmö, PO nordvästra Skåne, PO södra Skåne.

Vem som blir chef i det nya polisområdet Blekinge nordöstra Skåne är inte klart. I måndags gick ansökningstiden ut och ett drygt tiotal ska ha sökt.

Region Syd söker samtidigt en kanslichef och enligt Carina Persson har en del av de som sökt jobbet som polisområdeschef också sökt denna befattning.

– Under de bästa förutsättningarna kan vi ha en ny polisområdeschef på plats i mars, men det beror på var vederbörande finns idag och kan lämna där, säger Carina Persson.

Tomas Rosenberg, som är polisområdeschef i sydvästra Götaland, där kommunerna i nordöstra Skåne ingår, har fått jobb på polisens HR-avdelning i Stockholm.