Industrin backar men behåller sin ställning

Nordöstra Skåne ,
Scan är det privata näringslivets största arbetsgivare i nordöstra Skåne.
Foto:
Stora Enso i Nymölla är näst störst.
Foto:

Industrin har tappat 1 700 arbetstillfällen de senaste åren men behåller sin ställning som dominerande arbetsgivare. Samtidigt har andra branscher gått framåt och vägt upp raset, visar de nya siffrorna om jobben och pengarna.

Artikeln publicerades 15 juni 2015.

Jobben inom tillverkningsindustrin i nordöstra Skåne har blivit cirka 1 700 färre mellan 2008 och 2013. Det visar siffror från analysföretaget Bisnode som på uppdrag av kommunerna i Skåne Nordost har gjort en rapport om antalet anställda och företag i olika branscher.

En del av tappet finns inom livsmedelsindustrin, en viktig näring för Kristianstad som satsar på matprofilen Spirit of food. En tillbakablick på de senaste åren bekräftar bilden av industrin som backar.

 • Flera stora fabriker har stängt i till exempel Kristianstad. Lantmännen Kronfågel beslutade 2009 att flytta produktionen till Valla och 175 personer förlorade jobbet. Samma år meddelade Nolato Alpha att produktionen flyttar till Asien och 60 anställda blev av med arbetet.

  2012 stängde Unilever Ingmans glassfabrik i Åhus, flyttade tillverkningen till Finland och 31 personer miste jobbet. Förra året gav Continental Foods i Karpalund, före detta Campbells, beskedet att fabriken stänger och 110 personer fick sluta.

  Statistiken från Bisnode visar samtidigt att industrin behåller sin ställning som viktig arbetsgivare. I Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge finns det över 35 000 jobb inom det privata näringslivet, 18 700 inom tillverkande sektor. Det betyder att 53 procent av alla privatanställda här arbetar inom tillverkningsindustrin med Scan i Kristianstad och Stora Enso i Nymölla som de största arbetsgivarna.

  – Skåne Nordost har en bra och stark tillverkande sektor. Det är en jättetillgång men de tillverkande företagen behöver mindre folk eftersom de rationaliserar, säger Håkan Wolgast, som är näringslivsanalytiker på Bisnode.

  Rapporten visar samtidigt att inte alla sektorer inom industrin backar. När storföretagen inom verkstads- och pappersindustrin tappar växer byggnads- och elektronikindustrin. Där heter de största arbetsgivarna Ifö Sanitär, Stoby Måleri, Finja, Thage i Skåne, Levins Elektriska och Starka.

  Flera andra branscher går framåt och i Kristianstad och Hörby växer företag och antalet anställda mest i Skåne Nordost. Den bransch som heter företagstjänster är på uppgång och de största arbetsgivarna är Samhall, Hässleholm Teknik, Securitas och Tyréns.

  – Företagsstödjande tjänster är till exempel ekonomikonsulter, redovisningsbyråer och it. Det är bolag som oftast etablerar sig i storstäder tyvärr. Utmaningen för Skåne Nordost är att locka hit fler företagstjänster. Det gör att de tillverkande företagen också känner att de är på rätt geografisk plats med tillgång till kompetens, säger Håkan Wolgast.

  Småföretag växer också tillsammans med branscherna handel, hälso- och sjukvård, turism, bemanning samt transport och logistik. Totalt sett har nya företag tillkommit och antalet jobb inom det privata näringslivet stigit med en procent mellan 2008 och 2013.

  – Det är bra ekonomisk tillväxt och det finns framtidstro. Det är positivt, säger Håkan Wolgast.

  Fakta

  Pengarna och jobben

  Inom tillverkningsindustrin i Skåne Nordost fanns det 20 400 jobb 2008 och 2013 fanns det 18 700.

  I privata näringslivet totalt sett i regionen ökade under perioden antalet arbetstillfällen från 35 182 till 35 429.

  Källa: Bisnodes rapport Analys av näringslivet i Skåne Nordost.

  Visa mer...