"Jag har inte hållit hårt i henne alls"

Kristianstad Artikeln publicerades
Rättegången omgärdas av säkerhetskontroll.
Foto:Bosse Nilsson
Rättegången omgärdas av säkerhetskontroll.

Åklagaren undrar hur flickan fått mer än 20 revbensfrakturer. Pappan säger att han inte vet och att han hoppades att mamman hade svarat på det.

Förhören med den misstänkte pappan pågår hela fredagen. Vice chefsåklagare Eva Norberg pressar pappan på svar om flickans blåmärken och mer än 20 revbensfrakturer.

Pappan har ingen förklaring till revbensfrakturerna, det hade heller inte mamman i sitt förhör. Blåmärkena då? undrar åklagaren. Pappan säger att blåmärkena i dotterns ansikte sitter där han hållit sina fingrar när han matade henne.

– Jag har inte hållit hårt i henne alls, det har inte hänt något när jag matat henne, jag trodde att hon hade lätt för att få blåmärken, svarar pappan.

Åklagaren visar bild efter bild och pekar på vad hon menar är blåmärken. Pappan kommenterar bilderna och säger att han ser några, andra inte.

Det blir frågor om det avbokade BVC-besöket, och att föräldrarna samma dag som de skulle ha varit på BVC åker och köper en ny dator till pappan och ägnar tid åt att ta många bilder utomhus på dottern.

Några dagar senare är de på BVC. Flickan läkarundersöks och mamman visar dotterns blåmärken. Åklagaren undrar vad BVC sa om blåmärkena. "De frågade om vi höll för hårt, och sa om vi upptäckte nya märken skulle vi ta kontakt med sjukvården direkt" svarar pappan.

Åklagaren visar en bild från nästa dag. Flickan har ett nytt blåmärke. Det känns också som att det knäpper i flickans kropp när föräldrarna lyfter henne.

Åklagaren undrar vad pappan tycker om mammans beskrivning av att dottern kändes "sönder"?

– Hon överdriver, hon var inte "sönder", svarar pappan.

Vad har dottern varit med om som gör att hon fått knäppet? frågar åklagaren.

– Jag vet inte, jag hoppades att (NN) kunde svara på det, säger pappan.

Enligt en rättsläkare och en röntgenläkare så hade flickan mer än 20 revbensfrakturer. Har du gjort någonting som kan ha orsakat revbensbrotten? frågar åklagaren.

– Nej, svarar pappan.

Tidigt på morgonen den 9 september 2016, när flickan är en månad och två dagar gammal, är hon livlös. Pappan berättar om att han passat dottern under natten, att han värmer mat till henne och går ut och röker medan den svalnar.

När han kommer in andas inte dottern som hon ska. Hon kippar efter andan och det är långt mellan andetagen.

– Jag får panik, börjar skaka henne, men hon är helt livlös.

Hur känns det i det läget? frågar åklagaren.

– Fruktansvärt, svarar pappan.

Flickan förs i ambulans till Centralsjukhuset och senare samma dag till barnintensiven i Lund. Kvällen därpå avlider hon.

Pappans försvarsadvokat Niclas Larsson frågar sin klient bland annat om denne sett någon händelse där mamman ska ha skadat dottern.

– Nej, aldrig, säger pappan.

På måndag fortsätter rättegången mot de misstänkta föräldrarna, som är åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, med vittnesförhör.

Åklagaren har åberopat 26 vittnen: poliser, ambulanspersonal, personal på BVC och sjukhusen, kurator, anhöriga, rättsläkare och röntgenläkare.

Fakta

Rättegången

Startade 8 maj och avslutas 7 juni.

Pågår under elva dagar i Kristianstads tingsrätt.

Sakframställningar och förhören med de misstänkta tog fem dagar.

Vittnesförhören beräknas pågå under fem dagar.

Därefter är det slutanföranden.

Visa mer...