”Jag oerhört stolt och hedrad”

Kristianstad Artikeln publicerades
Jenny Edvardsson, svensklärare på Wendesgymnasiet.
Foto:privat
Jenny Edvardsson, svensklärare på Wendesgymnasiet.

Jenny Edvardsson undervisar i svenska och litteratur på Wendesgymnasiet. Hon är en av fyra mottagare av Svenska Akademiens svensklärarpris 2017 som delades ut på Bokmässan.

1Vad är det för pris?

– Priset ska ges till någon som aktivt arbetar för att stimulera elevers intresse för svenska språket och litteratur. Jag jobbar väldigt aktivt framför allt med litteratur och läsning och undervisar grabbar på yrkesgymnasiet. De är inte de allra mest läsvana, så jag jobbar mycket med högläsning och gemensam läsning av noveller och romaner.

2Vad består priset av?

– Man får hela 50 000 kronor och sedan får skolan där man jobbar 30 000 kronor. Skolans pengar ska gå till att stimulera språk- och läsintresse ännu mer. För mina egna prispengar finns inga krav, men många använder nog dem till egen fortbildning och att utvecklas på något sätt. Jag kommer nog att använda dem dels till fortbildning, dels funderar jag på att åka till Bologna där det är en stor barn- och ungdomslitteraturmässa varje år.

3Vad betyder priset för dig?

– För det första är jag oerhört stolt och hedrad. Sedan är det ett kvitto på att mitt arbete ger ett gott avtryck och att andra uppmärksammar det.

4Har du fått priser förr?

– Ja, jag är en av de som varit lyckligt lottad. För ett par år sedan fick jag Amy-priset av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och jag har fått Lärarförbundets pedagogpris i Kristianstad. Jag har faktiskt också varit finalist i Guldäpplet som är ett pris för att man använder digital teknik i undervisningen.