Johan Rönn: Jag kommer alltid säga ordet särskola med stolthet från och med nu

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: privat,Andreas Sylvesson

"...till dig som har barn som ska gå på särskola." SÄRSKOLA. Läser ordet igen och igen.

Har varit på hur många möten som helst gällande det här och suttit och varit den där stensäkra personen som sakligt fattar bra beslut för sin dotters framtid utan att blanda in känslor.

Men så får man bekräftelsebrevet.

Läser det.

Inser att nu är det på riktigt.

Tittar på bilden på väggen där fröken Finemang är knappa året. Vad visste vi då?

Fram till nu har du gått i vanlig förskola. Levt ett ganska vanligt liv. Lite frågande blickar ibland när vi är ute offentligt och du kommunicerar som du gör med mig, men det där registrerar jag knappt. För när jag är med dig har jag bara ögon för DIG.

Nu ska du börja i särskola. Och du kommer gå i särskola tills du är vuxen. Vad jag förstått kommer du inte läsa engelska, fysik etcetera på samma vis som man gör i "vanliga" skolor.

Du kommer nog plugga sånt som socialt samspel i stället. Kommunikation, kanske. Har inte fått all info än.

Det blir inte som för alla andra. Det gör mig lite ledsen någonstans. Man är besviken på något plan. Inte på dig. På situationen. Man försöker att inte vara det. Men ibland blir man det ändå. Men jag tror det är lite hälsosamt. Är man lite besviken accepterar man inte att det är som det är.

Då strävar man efter att det ska bli bättre.

Då orkar man gå på TAKK-kurser och det gör inte ett skit att man åker 7 och kommer hem 20. För man gör det för dig. Och där hittar man styrkan igen.

Man gör det för dig. För du och din bror är det bästa jag vet. Att du och din bror är de ni är, är vad jag älskar med er. Och det gör att jag kan torka tårarna, spänna musklerna och gå en runda till.

Oavsett hur många gånger som krävs.

Du kommer få det så himla bra i din särskola. Jag är så himla stolt över dig. Jag är så stolt över att vara din förälder och vara den som hjälper dig. Jag kommer alltid säga ordet särskola med stolthet från och med nu. För särskola är inget gökbo där man förvarar de som inte passar in. En särskola är en skola som lägger extra tid och resurser på att ge de som har tuffare förutsättningar i livet de bästa förutsättningarna de kan få.

Och att min dotter får det. Det är jag stolt över.