Jörgen Svensson: Vad kan vara bättre i en lokaltidning än en kvartsfinal i VM?

Kristianstad Artikeln publicerades

När satsar en utpräglad lokaltidning som Kristianstadsbladet stort på en händelse som sker 300 mil in i Ryssland? Tja, kanske när det är kvartsfinal i fotbolls-VM?

Ola Toivonen sätter segermålet i kväll!
Foto: Maja Suslin/TT
Ola Toivonen sätter segermålet i kväll!

På Kristianstadsbladet pågår det en ständig diskussion om vad som är relevant innehåll. Helt eniga blir vi aldrig. Den diskussionen har i och för sig alltid förts på olika sätt, men inte så intensivt som nu. Relevant och korrekt innehåll är nämligen helt nödvändigt för att klara sig i det mediebrus som omger oss.

Lokalt innehåll, visst. Eller som Kristianstadsbladet förre vd, den begåvade H Inge Gyllin, sa: "Varför inte kort och gott sånt som intresserar Kristianstadsbladets läsare?".

I dagarna får en sak som utspelar sig flera hundra mil från den här delen av Skåne ta stor plats. I en rysk stad som heter Samara spelas i morgon en fotbollsmatch som engagerar fler nordostskåningar än någonting annat.

Det är kvartsfinal i fotbolls-VM, Sverige mot England. Mycket hetare än så blir ingenting i Sverige sommaren 2018. Få saker enar ett land, eller en hörna av Skåne, som ett evenemang som detta.

I morgon eftermiddag beräknas mellan 5 000 och 10 000 människor samlas i Tivoliparken i Kristianstad för att tillsammans se matchen (såvida det inte ösregnar, SMHI:s prognoser har ju antytt en del regn). På Stortorget i Hässleholm monteras det också upp storskärm så att hässleholmarna tillsammans kan följa matchen. Sådär ser det ut i nästan varenda svensk stad, stor skärm på ett torg eller i en park och tusentals människor framför den.

Matchen mot Tyskland på midsommardagen sågs, enligt en mätning som TV4 beställt av mediebyrån Tre Kronor Media, av 5,4 miljoner. Sju av tio vuxna svenskar såg alltså det svenska landslagets match mot världsmästarna. De siffrorna kan mycket väl slås i morgon eftermiddag. Intresset är extremt.

Därför lägger vi lite extra krut på just det.

Den före detta bokhandlaren, den engelske gentlemannen Daniel Soutine, berättade i veckan för vår reporter Lukas Ernryd om sitt ointresse för sport och fotboll. Han var inte, som han uttryckte det, "intresserad av boys in shorts". Daniel ska hugga ved och sedan koppla av med ett glas vin och en bok framåt matchdags.

Jag är övertygad om Daniels puls är rätt mycket lägre än min och sex miljoner andra svenskars fram emot sextiden i morgon kväll.

Det kan bli en magisk eftermiddag och kväll.

Toivonen sätter segermålet.

Trevlig helg!