Kb på rundtur i gallerian

Kristianstad Artikeln publicerades

Det satsas 25 miljoner kronor på en ny livsmedelsaffär i Gallerian. Nu börjar den ta form, och snart kan Coop inreda resten själva.

Det är åtta veckor kvar till invigning, och inne i Gallerian är det nu febril aktivitet för att allt ska bli klart i tid. Byggjobbarna gör i ordning det de ska, innan de olika butikerna och affärerna tar över och ordnar sin egen inredning.

– Om två veckor räknar vi med att kunna börja sätta upp våra hyllsystem och inreda för kolonialvaror, säger Pär-Ola Färdig, driftschef inom Kristianstad-Blekinge Konsumentförening.

De investerar 25 miljoner kronor på Coop City i Gallerian, och lovar att det ska bli något extra.

– Vi kallar det inte för en saluhall, men det ska bli något saluhallsliknande, säger han och pekar ut över den del med nära 40 meter manuella diskar. Där ska de sälja allt från grillat till färsk fisk. Där kommer att vara egna bagare, kockar, styckare, kallskänkor och annan personal då de satsar på manuell betjäning.

– Det är kanske inget som lönar sig, men det ger ett mervärde och vi vet att kunderna uppskattar det, säger han.

40 anställda

Totalt kommer omkring 40 personer att jobba i den nya affären, och just nu inreds den med kyl och frysdiskar.

Vid ett stort skåp med svart ram och glasade fronter står David Lindström och täcker framsidan med plast.

– Det blir så mycket byggdamm här, säger han och drar fingret över listen och visar upp.

– Det sattes ändå upp i morse. Då är det lika bra att täcka över nu, säger han.

Kylvarorna finns längst bak i affären, inte bara för att locka in kunderna till slutet för att köpa mjölk. Det handlar även om logistik. I bakdelen finns terminalen, lastbryggan, där lastbilarna ska backa in, lasta av och sedan kunna köra rakt ut till den nya rondellen.

– Vi får bara plats med 12-metersbilar här, inga släp.

Det gör att de får ha tätare leveranser, men också att det kan vara mer färskt som kommer in.

Just logistiken sköts annars med automatorder: när bara ett visst antal av en vara finns kvar går en signal, det beställs nytt automatiskt och leveransen kommer.

1 800 kvadratmeter

”Just in time”, industritermen, har blivit legio för alla företag som vill minska egna lagerkostnader och låta lagret vara på vägen istället. Butiken kommer även att ha spelhörna, samt tio utgångskassor. Dock utan bemanning. Istället blir det självbetjäning i varje kassa, med personal som kan hjälpa till.

– Nytt är att vi även har kontanthantering i de kassorna. Och alla kassor kommer alltid att ha öppet, säger Pär-Ola Färdig.

Totalt kommer nya Coop att ha 1 800 kvadratmeter säljyta, mot 1 600 i nuvarande Domushuset. Allt här kommer att vara ny utrustning, och förhoppningen är att kunna hålla öppet så länge som möjligt till den 25 oktober, då allt invigs.

Då öppnas nya Coop City, och den gamla Domusbutiken kommer att avvecklas. Nästan omedelbart efter inleds rivningen av Domushuset och etapp två av bygget av Kristianstads nya galleria påbörjas.