Kommunen kan bryta avtal Steen & Ström

Kristianstad Artikeln publicerades

Nu kräver kommunen att Steen & Ström levererar konkreta bevis på att planerna med Östra Centrum fortskrider, annars förlängs inte avtalet.

Vid årsskiftet löper avtalet mellan kommunen och Steen & Ström angående byggandet av Östra Centrum ut. Enligt Steen & Ström finns det en överenskommelse om att det ska förlängas.

I tisdags träffades fastighetsbolaget och kommunen återigen och beskedet från kommunen var enligt kommunalrådet Bengt Gustafson (M) att man vill se konkreta bevis på att planerna fortskrider innan det blir tal om förlängning av avtalet.

– Vi träffades för att se att det rullar på. Vi kommer att ha avstämning så ofta som möjligt nu och kommer att ses ytterligare innan jul. Det har gått så pass många år nu att vi vill se att något händer. Vi vill inte bara se att en plan kommer fram, utan att det också finns en dialog mellan Steen & Ström och fastighetsägarna. Vi var tydliga med att vi vill se något hända, säger Bengt Gustafson.

Signalen från Steen & Ström ska ha varit att "arbetet fortskrider". Men det har varit beskedet under en lång tid nu.

– Om avtalet ska förlängas måste man påvisa något konkret. Man måste redovisa att det går framåt. Även om det inte direkt innebär en spade i backen, så åtminstone en aktiv dialog. Det räcker inte med en försäkran.

Fastighetsbolaget har uppgett flera skäl till förseningen. Bengt Gustafson kan ha viss förståelse att ägarbytet och finanskrisen påverkade.

– Men nu är det passerat och då är det skäligt att se framsteg. Det har Steen & Ström full förståelse för. De säger att de ska leverera och vi tror på det, men vi nöjer oss inte med det.

Har ni fått något besked om datum eller tidsperiod då bygget är tänkt att komma igång?
– Nej. De måste se detaljplanen först innan besked kan ges om spaden i jorden.

Hur går arbetet med detaljplanen?
– Det rullar på. Det finns en del praktiska problem som ska lösas. Den kan bli klar till sommaren och då är det helt klart för Steen & Ström att köra igång.

    Det socialdemokratiska kommunalrådet Heléne Fritzon är mycket kritisk till Steen & Ströms agerande och partiet funderar nu på att föreslå att någon annan ska få chansen att bygga Östra Centrum.

    – Steen & Ström fick uppdraget för att de hade ett helt originellt förslag. Nu har de skurit ned sina planer så att de inte är särskilt annorlunda jämfört med de andra förslagen. Då kanske det är dags att ge någon annan chansen, säger hon.

    – Det är fem år sedan kommunen beslöt att centrum skulle gå före etableringar externt. Hela centrum har stått still för att vi väntat på Steen & Ström och det har blivit en våt filt för utvecklingen i Kristianstad.

    – Jag kommer att vara med på nästa möte med Steen & Ström och sedan får vi ta ställning till om vi tycker att de ska få uppdraget förlängt igen, säger Heléne Fritzon.