Konserthuset kapades av pirater

Kristianstad Artikeln publicerades

Det började stilla med klassisk musik, men slutade med att pirater stormade scenen och sjöng sina sånger. Konserthuset blev skådeplats för en sällsam sammandrabbning på lördagen.

Före konserten smög piraterna runt nere i logerna och bidade sin tid – den skulle komma först i andra akten.

Två av dem var Evelina Pedersen och Veronika Zadera från musikskolekören La Musica. Tillsammans med körkamraterna i Da Capo skulle de för första gången stå på samma scen som Christianstad Symfoniker och bland annat bjuda på "Sjörövarfabbe".

– De spelar ganska starkt, så vi får ta i när vi ska sjunga, men det är jätteroligt, berättar de.

Initiativet till samarbetet stod symfonikerna med dirigenten Patrik Dahlbom för – inget unikt, för de har samarbetat med ungdomar förr och kommer att göra det igen.

– Det är helt fantastiskt, det bästa som finns och jag längtar redan till nästa gång! säger Dahlbom.

Förutom glädjen i det musikaliska mötet syftar samarbetet enligt honom till att locka lite yngre publik till symfoniorkestern.

– Det handlar dels om att få barn att gå på konsert, dels att få de att lyssna på klassisk musik, förklarar han.

Klassisk musik inledde också konserten och naturligtvis var det ett stycke av 250-årsjubilaren Mozart som framfördes. Både han och 70-årsjubilerande Konserthuset fick dock först mottaga en gemensam hyllning genom att samtliga symfoniker reste sig upp och sjöng: Ja må de leva…! I övrigt medverkade bland andra gästsolisten Per Nord från Falun och förutom klassisk musik samt sjörövarmusik bjöds publiken på filmmusik och musik av sådana som Olle Adolphson och Beppe Wolgers.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se