Kristianstad förebild i tv-serie om miljön

Kristianstad Artikeln publicerades

En dokumentär i tre delar om miljön. En långfilm med potential att vinna en Oscar. Det blev resultatet när en dokumentärfilmare besökte Kristianstad 2006.

2006 var ett filmteam från England i Kristianstad. Det leddes av Jack Guest, en dokumentärfilmare med miljö som sitt främsta intresse.

– Jag tycker att Kristianstad är en av Sveriges ledande städer när det gäller att komma bort från beroendet av fossila bränslen och kärnkraft. Kristianstads biogasproduktion är helt fantastisk, en förebild för resten av världen, säger han.

En obekväm sanning

Det var efter att ha hört om Sveriges avsikt att göra sig oberoende av olja senast 2020 och avveckla kärnkraften till 2010 som Jack Guest bestämde sig för att filma sin dokum- entär i Sverige.

Samtidigt kom den mycket uppmärksammade film en om miljöförstöring, ”En obekväm sanning” av och med Al Gore. Jack Guest tyckte att den filmen kom precis rätt i tiden.

– Det innebar att jag inte behövde lägga något fokus på den globala uppvärmningen, utan istället helt kunde koncentrera mig på vad olika länder gör för att bli ”grönare”. Vi bestämde oss för att döpa vår film till ”En obekväm sanning 2”, där tvåan kan ersättas av ”också”, säger han.

Dokumentärserien kommer att ha premiär på engelsk tv i december och sänds i tre delar. Svenska tittare kan se den på www.jackguest.com från 10:e december. 2012 kommer en långfilmsversion att visas på bio, med extra material från bland annat Sverige.

– Jag vet inte om vi kan vinna en Oscar, som Al Gore gjorde med sin film, men det är definitivt Oscarsmaterial, säger Jack Guest.

Länk till trailern för filmen hittar du här.