Kulturprofilen begärs häktad – "skarpt läge"

Svenska Akademien Artikeln publicerades
Den så kallade kulturprofilen, anländer till Stockholms tingsrätt, där rättegången inleds idag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Den så kallade kulturprofilen, anländer till Stockholms tingsrätt, där rättegången inleds idag.

Åklagaren vill se den så kallade kulturprofilen häktad i väntan på dom så att han inte lämnar Sverige.

Under rättegångens sista dag yrkar hon på tre års fängelse för mannen, misstänkt för två våldtäkter.

– Nu är det skarpt läge, nu riskerar han ett långt fängelsestraff och det kan vara väldigt frestande för honom att bege sig utomlands, säger åklagaren Christina Voigt på en presskonferens.

Besked om mannen – som är fransk medborgare – häktas eller inte kommer under dagen från tingsrätten.

Om rätten beslutar att häkta honom ger det en stark fingervisning om hur man värderar den bevisning som har lagts fram under rättegången. Han häktas bara om rätten anser att det är rimligt att anta att han har gjort sig skyldig till de handlingar som han är åtalad för.

– Jag har yrkat på minst tre års fängelse, säger Voigt.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar, på begäran av den kvinna som är målsägande i ärendet och som enligt åtalet ska ha utsatts för våldtäkterna.

Christina Voigt tycker att det har varit en bra rättegång.

– Alla har fått komma till tals. Det har varit en respektfull, god stämning.

Hon har under slutpläderingen haft till uppgift att övertyga tingsrätten om att kvinnans berättelse är trovärdig och att den stödbevisning som finns i form av vittnen och en journalanteckning räcker för en fällande dom.

Mannen advokat Björn Hurtig sade på morgonen att han ville ställa en kompletterande fråga till kvinnan, det skedde dock också bakom stängda dörrar.

Mannen, som har kopplingar till Svenska Akademien, anklagas för att ha våldtagit kvinnan vid två tillfällen under hösten och vintern 2011.

I förra veckan hördes sju vittnen. Vittnena har själva inte sett de misstänkta brotten, men kvinnan har anförtrott sig åt dem efteråt.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig sade i torsdags att det "framkommit en bild" som han tänkte berätta om under slutpläderingen.

– Jag tycker att det på en punkt har blivit en samstämmig bild och den kan jag tyvärr inte berätta för dig vad den är. I övrigt tycker jag att det spretar, sade han.

En punkt han däremot berättade att han skulle rikta in sig på var tiden.

– Det tar lång tid tills det här anmäls, det går sju år ungefär, sade han.

Kulturprofilen nekar till brott. (TT)