Kvällsöppen vårdcentral föreslås i budgeten

Kristianstad Artikeln publicerades
Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.
Foto:Emil Langvad/TT
Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

En kvällsöppen jourvårdcentral vid CSK och en mottagning för folk på väg in i ett alkoholmissbruk i centrala Kristianstad. Det var två av de budgetreformer som Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, och Anders Åkesson, (MP), vice ordförande regionstyrelsen, presenterade på en presskonferens under fredagen.

Sjukvården, och då i synnerhet primärvården och vårdcentralerna, stod i fokus när Henrik Fritzon och Anders Åkesson presenterade Region Skånes budget för 2018 under fredagsförmiddagen.

För att finansiera investeringarna föreslås en skattehöjning om 23 öre.

– Det är en stark budget. Vi satsar på vårdcentralerna, akutsjukvården, kvinnosjukvården, barnsjukvården och psykiatrin. Ökade skatteintäkter och regeringens satsningar på svensk sjukvård skapar ett stort reformutrymme, säger Henrik Fritzon.

Totalt 38,5 miljarder kronor fördelades mellan Region Skånes olika verksamheter.

En satsning handlar om jourvårdcentral bland annat i Kristianstad. Denna kommer vara öppen till 22 alla dagar. Detta för att avlasta akutmottagningen och ge större frihet.

Det planeras också för en mottagning i centrala Kristianstad i huvudsak riktad mot folk på väg in i ett alkoholmissbruk.

– Vi tror att det ligger närmare till hands att man besöker en mottagning som ligger utanför sjukhusmiljön, säger Henrik Fritzon.

Utöver sjukvården innehöll budgeten även satsningar på bland annat kollektivtrafiken och klimatet.