Annons

Därför brinner öarna i Immeln

Räddningstjänsten fick åter åka ut med båt för att släcka en brand. Nu talar räddningstjänsten om att sommaren går mot något rekord i fråga om ö-bränder.
Publicerad 13 september 2016
Bild över Immeln när det brann tidigare i sommar. Foto: Lasse Ottosson
Bild över Immeln när det brann tidigare i sommar. Foto: Lasse Ottosson

Denna gång brann det på den norra delen av Ekön i sjön Immeln.

Larmet kom till räddningstjänsten kvart i tio på tisdagsförmiddagen. Deltidsstyrkan i Arkelstorp ryckte ut med fem man. Själva släckningsarbetet var snabbt avklarat.

Annons

– I dag kunde vi inte se någon riktig grillplats, men det var sannolikt det som orsakade branden, säger Göran Larsson, brandförman i Arkelstorp.

Totalt rörde det sig om en markbrand på cirka tio kvadratmeter. Ingenting jämfört med branden på ön i juli då det var ett cirka 800 kvadratmeter stor område som brann. Månaden innan dess brann det också

I tisdags hade allmänheten sett rökutveckling på ön och larmat räddningstjänsten.

– Ingen människa kom till skada.

Men börjar ni inte bli trötta på att släcka bränder på öarna?

– Någon här hos oss hade räknat på det. Vi fick det till den 19:e ö-branden i år. Det är någon form av rekord. När vi haft mycket tidigare så brukar det ligga på 10-12.

Som orsak till det ökade antalet ö-bränder har Göran Larsson ingen definitivt svar. Men han tror att det kan handla om att det är fler turister ute på öarna och att området haft en längre torrperiod. Att uppmana folk att inte grilla på öarna tycker han är en dålig idé.

– Det är ju väldigt fint att åka ut och grilla, det hade varit jäkligt synd att förbjuda det. Men självklart bör folk vara mer försiktiga.

Han uppmanar folk att grilla närmre stränderna och gärna på fast mark.

– Ofta söker de sig mer in på öarna där det är svårare att släcka.

Annons

Man ska undvika att göra upp eld på mark med mossa, tovmark eller jordig skogsmark. Det är också en god idé att undvika att elda på stenblock eller berghällar eftersom de kan spricka. Enligt allemansrätten får man göra upp en eld i naturen om det sker under säkra förhållanden. Men kolla alltid först om det råder eldningsförbud i kommunen.

<iframe src="http://kartor.eniro.se/m/z8JJ3?embed=true&center=56.23977276266037,14.276390075683594&zoom=12&layer=map" width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0"></iframe>

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons