Levande trädgård spelade och sjöng

Kristianstad Artikeln publicerades

Ett uppskattat inslag på konsthallens jubileumskalas under lördagen var en levande trädgård med en fågel, en näckros och en padda som spelade och sjöng.

Hägerstens botaniska trädgård heter den och består av Ingela Ihrman, Johan Eriksson och Sofia Hultin.

– Vi tycker att den här konstformen är spännande. Sedan finns det andra former som hänger uppe en månad, men det gör inte vi, säger Ingela Ihrman, paddan i trädgården.

– Konstbegreppet är lite snävt ibland, så för att undkomma det sa vi att vi är en trädgård. Det är lite friare, fortsätter Sofia Hultin som ska föreställa en sydamerikansk klippfågel på Östersjön.

  – Ja, ni anlägger den på de olika platser ni kommer till, inflikar Claudia Shaper, intendent på konsthallen.

  Poetiska

  Konsthallschefen Thomas Kjellgren var en av många som uppskattade inslaget med den levande trädgården.

  – Det var fint, de är poetiska. Jag visste inte riktigt vad de skulle göra, men det var en performance och så ska det vara i en konsthall, förklarar han.

  Att ha öppet hus och bjuda in publiken till ett jubileumskalas ligger helt i linje med hur han vill att verksamheten ska se ut.

  – Vi jobbar med att vara tillgängliga och skapa de här tillfällena att mötas och samtala kring konst. Det är trevligt med mycket input från publiken. Det vill vi ha och det har varit en väldigt rolig dag, berättar han när en timme återstår av kalaset.

  Slagverksupplevelse

  Det slutade precis som det började med att Tina Quartey bjöd på en slagverksupplevelse, men allra sist lottades originalaffischer av Joan Miró samt en signerad affisch av Nathalie Djurberg och Hans Berg ut bland besökarna.