”Man ska inte göra något som känns fel”

Kristianstad Artikeln publicerades

Ska man aldrig våga träffa någon man lärt känna på nätet? Nätvandrarnas Helena Meyer tycker inte att man ska avstå om man verkligen vill, men uppmanar att ta det försiktigt.

Efter flera uppmärksammade fall där en vuxen person har tagit kontakt med ett barn i sexuellt syfte har det också fått ett eget uttryck – gromning och nätgromning när det sker över internet. Nätvandrarna är en av de organisationer som det går att vända sig till för den som känner sig utsatt eller bara har frågor.

– Vi erbjuder samtalsstöd för unga via nätet, och man kan prata med oss om vad som helst, säger Helena Meyer, samordnare för Nätvandringen på Fryshuset.

För de som bestämmer sig för att träffa en människa som de lärt känna via internet, är det alltid bra att ses på en offentlig plats och se till att anhöriga vet om var du är och vem du träffar.

– Man ska vara försiktig och inte göra något som känns fel. Jag råder de jag pratar med att vara rädda om sig själva, oavsett om de träffar någon från nätet eller skolan. Vad vill jag göra? Vill jag träffa den här personen? Jag avråder inte folk helt från att träffa andra som de lärt känna via Internet, det går att träffa bra människor där igenom också, säger Helena Meyer.