Annons

Marsch för världens mödrar

Minskad mödradödlighet är ett av FN:s millenniemål. Det har hittills inte gått så bra. För att belysa problemet arrangerade RFSU i går barnvagnsmarscher på olika orter i Sverige.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2011
Tiotalet barnvagnar och 40-talet människor slöt i går upp för att gå i barnvagnsmarschen till stöd för kvinnor i fattigare länder.
Tiotalet barnvagnar och 40-talet människor slöt i går upp för att gå i barnvagnsmarschen till stöd för kvinnor i fattigare länder.Foto: 

I Sverige är risken att dö i samband med graviditeten 1 på 11400, i Afghanistan är siffran 1 av 11. Varje dag dör 1000 kvinnor på grund av för dålig mödravård, osäkra aborter och brist på preventivmedel. Ett problem som FN uppmärksammade år 2000 genom att man ville minska mödradödligheten med 75 procent fram till 2015.

– Men det har hänt väldigt lite, säger Maria Duran från RFSU.

Annons

Hon var ansvarig för barnvagnsmarschen i Kristianstad och gick i täten för tåget med ett plakat som krävde mer bistånd, speciellt riktat mot aborter, preventivmedel och sexualundervisning.

Det var förra året som RFSU ordnade med den första barnvagnsmarschen i Stockholm. 600 personer slöt upp och i år skulle marschen äga rum i 19 olika orter. Men det blev bara 18, för i Åhus dök ingen upp. I Kristianstad var det i alla fall tiotalet barnvagnar och totalt cirka 40 personer som tågade.

– Kul att så många kommer, Kristianstad är lite svårflörtat annars, säger Maria Duran.

Det var mest kvinnor som gick i gårdagens marsch. Några höll i plakat och på ett av dem kunde man läsa att mer måste göras och så frågan "Vad kan du göra?".

Ja, vad kan vi göra? Vad hjälper det afghanska kvinnor om några Kristianstadsbor går längs gatorna?

– Vi kan visa att vi vill att något ska hända, att vi inte tycker att det är okej. Många kvinnor dör i det tysta. Vi vill visa regeringen att vi inte tycker det är bra och försöka påverka dem, säger Maria Duran.

En av dem som gick i täten var Rebecka Krüger. I barnvagnen satt hennes barn Emil och Ebba. Hon hade hört talas om marschen på Facebook.

– Det känns skönt att göra något, att ge stöd i frågan, säger hon.

Fredrik Höij
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons