Med högt flygande planer i Årröd

Årröd Artikeln publicerades

På en gård i Årröd har Naja Anna Calmann-Hinke och Timo Lattu hittat platsen för att bygga sin dröm. Ett center för workshops i luftkakrobatik, events, yoga och fristad för artister som vill ägna sig åt skapande i olika former.

En traktor kör förbi på grusvägen precis utanför gården. Naja Anna Calmann-Hinke håller sitt barn, Aiya, ett år, i famnen. Hälsar och ler.

– Det var veterinären. Grannarna har tagit emot oss väldigt väl.

Naja Anna Calmann-Hinke och Timo Lattu träffades i Thailand, men bor numera på Linderödsåsen.
Naja Anna Calmann-Hinke och Timo Lattu träffades i Thailand, men bor numera på Linderödsåsen.

För två år sedan hittade hon och maken Timo Lattu stället som de länge hade letat efter. En gård där de kunde bygga ett center för artister, författare, dansare och andra kreativa människor som vill isolera sig från omvärlden en stund. Här har de också dragit i gång workshops för barn, unga och vuxna som vill prova på luftakrobatik.

Valet föll på en gammal lantgård i Årröd.

– Vi blev förälskade och ville direkt flytta hit, säger Naja.

 

Det danskfinska paret flyttade till Årröd där de vill skapa en fristad för människor som vill komma bort från världen en stund.
Foto: Sebastian Åkerman
Det danskfinska paret flyttade till Årröd där de vill skapa en fristad för människor som vill komma bort från världen en stund.

Deras väg till Linderödsåsen började egentligen långt bort - i Thailand. Timo åkte dit efter en livkris år 2011. Naja, som då jobbade som fysioteraput, var där på semester. De anmälde sig till samma dykkurs och möttes första gången under vattnet. Övningen gick ut på att kommunicera utan ord.

– Efteråt på stranden frågade Timo om han fick göra Dirty Dancing-lyftet, säger Naja.

Och det kunde han. Konstigt annars. Finländaren från Helsingfors har dansat så länge han kan minnas. Han har turnerat i en mängd shower i hela världen - framför allt med luftakrobatik.

 Naja Anna Calmann-Hinke och Timo Lattu träffades i Thailand.
Naja Anna Calmann-Hinke och Timo Lattu träffades i Thailand.

Naja jobbade då som fysioterapeut och hade ingen erfarenhet av att stå på scen. Tvärtom - hon hade scenskräck. Men snart skulle hon träda in i Timos värld av dans, med luftakrobatik som huvudinriktning. Han lärde henne - som Johnny lärde Baby. Sedan tog hon kurser i balett och annan dans.

– Min första show var inför 10 00 personer. Och jag hade tre månader på mig att lära mig. Men det gick bra.

Hennes andra uppträdande var mellanakten i Eurovision song contest i Malmö. Europa och delar av världen satt bänkade. Sedan dess har de gjort en rad nycirkus-föreställningar ihop, i företaget Cirque Arté Diem.

– Vi har egna föreställningar som vi turnerar med, säger Naja.

Naja Anna Calmann-Hinke tillsammans med parets dotter Aiya. ”Om hon ska bli nycirkusartist? Om hon vill”, säger Naja.
Naja Anna Calmann-Hinke tillsammans med parets dotter Aiya. ”Om hon ska bli nycirkusartist? Om hon vill”, säger Naja.

Förutom att skapa en fristad för kreativa människor, vill Naja också erbjuda besökare behandling i form av medicinsk yoga och rörelseterapi. Timo säger att han drivs av att dela med sig av allt han lärt sig under sin tid som dansare med shower i hela världen.

– Jag har hela tiden rest, men nu vill jag vända på det. Låta folk komma till oss. Härifrån kan vi sprida något större, tillsammans.

Fakta

Naja och Timo

Naja Anna Calmann-Hinke, 35, är ubildad fysioterapeut. Timo Lattu, 41, är född i Helsingfors, men flyttade till Sverige vid 21 års ålder när han kom in på balettskolan i Stockholm. I huvudsak har han uppträtt i olika nycirkus-föreställningar i hela världen. Tillsammans sätter de bland annat upp barnföreställningar och även turnerande teaterföreställningar inom dans och nycirkus för vuxna och familjer.

Visa mer...

De återkommer hela tiden till hur perfekt gården är för dem. Att det blev Linderödsåsen var först inte med i planerna. De letade först i västra Skåne men såg att det fanns en fastighet i Årröd, en del av Skåne som var helt obekant för dem.

– Här fick vi en gård med tolv hektar för samma pris som en tvåa i Stockholm, säger Timo.

De berättar om en landsbygd som gömmer på saker som bara kan upptäckas om man är på plats. De berättar om granngemenskap och gårdsförsäljning av ekologiskt kött som hade varit svårt att hitta annars. Fiber finns installerat.

På gården hålls workshops i bland annat luftakrobatik.
På gården hålls workshops i bland annat luftakrobatik.

– Det pratas mycket om att man förlorar mycket om man ger bort stadslivet. Vi upplever det inte alls så. Här är vi mitt på landsbygden men når hela Skåne inom en timme, säger Timo som också ger danskurser för killar på Barbacka.

Nu är målet att isolera byggnaden där de tränar luftakrobatik. Därmed kan de vara i gång hela året. Men det gäller att ta allt i små steg. Allt tar längre tid än vad de hade tänkt.

– Man vill så mycket, men man får ha tålamod. Ett sådant här projekt tar tid och kraft. Men det är värt det. Jag älskar processer, se något växa. Och det har vi möjlighet till här, säger Timo.

Fotnot: Denna artikel publicerades i Kristianstadsbladets bilaga ”Gärds” som gjordes av tidningens lokalkorrar. Den kom ut den 20 november.