Nu slipper Jennie hålla tyst

Kristianstad Artikeln publicerades

Efter ett halvårs tystnad behöver Jennie Walldén inte vara hemlig längre. När hon nu är tillbaka i Kristianstad njuter hon för fullt av att vara hela Sveriges mästerkock.

– Det var inte svårt att hålla tyst. Jag hade ju inget val, berättar Jennie Walldén.

Det var i december hon vann tävlingen Sveriges mästerkock, men för att inte förstöra spänningen för tv-tittarna fick hon och alla andra deltagare skriva på ett kontrakt om absolut tystnadsplikt. Ingen fick berätta hur det gått förrän den superjämna finalen hade visats.

En baggis för Jennie, men värre för barnen som är fyra och sex år.

– Jag och min man försökte tala i koder, men vår smarta sexåring genomskådade det direkt. Men de var fantastiska och berättade inte för någon förrän programmet hade visats, berättar Jennie Walldén.

– De var så stolta att de höll på att spricka och det var en lättnad när de äntligen fick berätta, säger Jennie Walldén.

Hon berättade att hon inte kände så mycket när hon vann tävlingen. Det kändes overkligt eftersom hon egentligen inte alls visste vad som väntade henne. Nu vet Jennie – och hon är överväldigad.

– Jag lever verkligen mitt i en dröm. Jag är tjänstledig från mitt jobb och håller på med mat på ett eller annat sätt nästan hela min vakna tid.

Vad gör du på dagarna?

– Det är ingen dag som är lik den andra. En dag har jag ett reportageteam hemma i mitt kök, nästa står jag i Nyhetsmorgon och lagar käk. Jag är på inspirationsdagar om mat och lägger också mycket tid på att uppdatera min facebook och bloggsida, säger Jennie Walldén.

Hennes kokbokhar slagit alla rekord. Den första upplagan såldes slut på fem dagar och på Maxi i Kristianstad finns inte ett exemplar att få tag på.

– Det är alldeles fantastiskt! Den tredje upplagan trycks just nu och den fjärde är beställd, säger Jennie Walldén.

Hur kommer det sig att den har blivit så populär?

Programmet har lockat många tittare, tack vare alla fantastiska deltagare och Per, Markus och Leif. Därför vill många ha boken. Sen tror jag att många är nyfikna på koreansk mat, eftersom det knappt finns några kokböcker om det, förklarar Jennie Walldén.

– Asiatiska kokböcker kräver dessutom många råvaror som är svåra att få tag på. Mina recept innehåller ingredienser som man kan få tag på i en vanlig affär och det tror jag lockar många.

På måndagen var hon hemmai Viby och Kristianstad, där hon ursprungligen kommer ifrån. Och det känns härligt att vara här igen, säger Jennie Walldén.

– Först gick jag i skolan i Viby och sen på Norretull och Söderport. Kristianstad känns verkligen som hemma, säger Jennie Walldén.

Vi träffas på Lilla torg och sitter på en bänk bredvid grönsaksförsäljarna. Naturligtvis måste frågan ställas om vilka frukter och grönsaker man ska äta just nu.

– Primörerna är fantastiska! Jag har rädisor till i princip allt, men inget slår den skånska sparrisen. Den är helt fantastisk nu och i ett par veckor till, så det gäller att passa på. Mer närodlat än så blir det inte.

Har du något favoritrecept med sparris?

– Det fantastiska med sparris är ju att man kan ha det till i princip allting. Koka, steka eller i en sallad. Woka sparris eller ät den naturell. Allt blir gott med sparris!