Nyfikna grisar på grönbete
– Hälsomässigt är det annars lättare att hålla koll på dem när de är inomhus.
Grisarna släpptes ut i fredags och håller nu nyfiket på att böka runt i solskenet. De tio veckorna fram till slakt ska de leva i en 1 500 kvadratmeter stor inhägnad intill ett av svinstallen på godset.
– Det är inte lika effektivt som att låta dem växa inomhus. De växer inte lika snabbt. Det blir en dyrare produkt, säger Carl-Fredrik Wachtmeister.
Förhoppningen är att locka konsumenter som vill ha kött där djuren fått ströva mer fritt att betala några kronor extra.
– Alla tycker att det är jättespännande, men ingen har vågat ta första steget, säger Carl-Fredrik Wachtmeister.
Tio på tio
Han visar annars stolt runt besökare även inne i svinstallarna. Där samsas tio djur på knappt tio kvadratmeter.
– Lagen säger att de ska ha 0,75 kvadratmeter var. Våra grisar har 0,95, berättar inspektor Per-Inge Pålsson.
Han tror att de flesta grisar även framöver får växa upp inomhus.
– Det är inte realistiskt att ställa om hela produktionen, säger Per-Inge Pålsson.
15 000 grisar
Trolle Ljungby som har målet att ha en årsproduktion på 15 000 grisar är en av de större svinproducenterna i nordöstra Skåne. Branschen är tuff.
– Vi har en bra produktion som vi är stolta över. Vi producerar fina grisar. Det är en tradition också, säger Carl-Fredrik Wachtmeister.
– Om konsumenten inte vill köpa så antingen marknadsför man sig fel eller är det fel på produkten.
I går besökte riksdagsman Hans Wallmark (M) från Ängelholm godset.
– Jag tror att det är viktigt att man som politiker är ute och lyssnar på vilka villkor som gäller för företagarna, säger han.
Hans Wallmark tyckte besöket var givande. Han är nöjd med sänkningen av arbetsgivareavgiften för ungdomar och kontrollavgifterna för slakterier som gett köttproducenterna lägre kostnader.