Annons

Omtanke till fots för ökad trygghet

De vill bidra till en tryggare stad. Göra skillnad. Så de vandrar med vatten och vänlighet.
Kristianstad • Publicerad 5 maj 2018 • Uppdaterad 14 maj 2018
Under första rundan är staden rätt så tyst. Det är inte så mycket folk i rörelse. Ännu.
Under första rundan är staden rätt så tyst. Det är inte så mycket folk i rörelse. Ännu.Foto: Tommy Svensson

Mörkret har sänkt sig över staden. Aprilvädret är nådigt, skurarna gör uppehåll men kylan kommer krypande. Vandrarna har lager på lager, kvällens gäster har få.

De vandrar för trygghet. Med vatten, kräkpåse och första förband. På trottoarer och torg möts de – vandrarna och de unga gästerna. I all vänlighet. Det är omtanke till fots. Medmänsklig observation med goda avsikter.

Adam Elofsson tycker att trygghetsvandrarna är bra. Kompisen Max Sundqvist småsnackar med Mikael Schalin, en rutinerad trygghetsvandrare.
Adam Elofsson tycker att trygghetsvandrarna är bra. Kompisen Max Sundqvist småsnackar med Mikael Schalin, en rutinerad trygghetsvandrare.Foto: Tommy Svensson
Annons

Strax innan midnatt kommer Erica Hannott och Johanna Nilsson ut från Hesslebaren. Vi undrar om de känner sig trygga under en utekväll.

– Inte alltid när man ska gå hem, säger Johanna.

Vad gör ni då?

– Ringer mamma eller går med en kompis, säger Erica.

Aldrig att de skulle gå ensamma hem. Därför att det händer saker hela tiden, säger de.

– Man blir väldigt medveten som tjej, det borde inte vara så, säger Johanna.

Erica Hannott och Johanna Nilsson skulle aldrig gå ensamma hem efter en utekväll.
Erica Hannott och Johanna Nilsson skulle aldrig gå ensamma hem efter en utekväll.Foto: Tommy Svensson

Hon och Erica går vidare, ut på en av nattklubbarna. Kvällen är fortfarande ung, de tänker stanna tills stängning.

Så här dags är trygghetsvandrarna inne på sin andra runda för kvällen. I ett killgäng är stämningen hög. Frågan är vad de tycker om trygghetsvandrarna.

– Det är bra. Så att man kan känna sig trygg i stan och ha det trevligt, säger Adam Elofsson.

Kompisen Max Sundqvist småsnackar med Mikael Schalin, en rutinerad trygghetsvandrare. De skrattar, och sedan går vandringen vidare.

Annons

Gågator, torg och boulevarder trampas. Liksom stationsområdet, Tivoliparken, området vid Bastionen Konungen och parkeringshuset i Galleria Boulevard.

Ibland håller bilburen ungdom till i parkeringshuset, som är ett av flera ställen som trygghetsvandrarna tittar till.
Ibland håller bilburen ungdom till i parkeringshuset, som är ett av flera ställen som trygghetsvandrarna tittar till.Foto: Tommy Svensson

Att de valt att vandra just denna fredagskväll beror både på att det är lönehelg och 18-årsdisco på Grand. Mycket ungdomar på stan förväntas.

– Dela gärna ut vatten, uppmanar Johan Kilander under samlingen på Grand.

Här börjar trygghetsvandrarna sin kväll vid 22-tiden. Stärker sig med kaffe och mackor och delar in sig i grupper, som de aldrig är färre än tre i. Det ska kännas tryggt för alla.

Johan Kilander, projektledare för Trygghetsvandring i Kristianstad, går igenom vad som är viktigt. Plåstra om och ge tröst om det behövs. Fokusera på de yngre. Fånga upp dem som inte kommit in på nattklubben för att de druckit för mycket och se till så att de får hemtransport eller kontakt med kompisarna.

KDFF, IFK, Predators och KIK bidrar med ideella krafter. Johan Kilander skickar med budskapet ”ha en trevlig kväll”.
KDFF, IFK, Predators och KIK bidrar med ideella krafter. Johan Kilander skickar med budskapet ”ha en trevlig kväll”.Foto: Tommy Svensson

– När vi är ute och går jobbar vi med trygghet. Vi är vakna vuxna på stan och får göra allt som medmänniskor gör. Vi är här för en god sak.

Han vill att de ska hinna tre rundor innan klockan 01.00. De delar in sig i tre grupper och delar upp centrum i tre geografiska områden, som växlas mellan grupperna så att alla får röra sig i hela stan.

KDFF, IFK, Predators och KIK bidrar med ideella krafter under trygghetsvandringen sista fredagen i april. De byter mobilnummer och har numren till fältgruppen, polisen och ordningsvakternas chef tillgängliga. I varje grupps ryggsäck finns en vattenflaska, muggar, kräkpåse, pannlampa/ficklampa, plasthandskar, första förband.

Mellan rundorna samlas de på Grand för mer kaffe och avstämning om hur det ser ut på stan.

Vid 23 tiden är kön till Grands 18-årsdisco inte så lång.
Vid 23 tiden är kön till Grands 18-årsdisco inte så lång.Foto: Tommy Svensson

Migo Al Shihabi från Länsförsäkringar har trygghetsvandrat alla gånger. Han tycker det känns bra att vara med och har aldrig stött på någon som ifrågasatt den ideella insatsen.

Annons

– De kommer fram och pratar med oss, tycker det är bra att vi är där, säger han och trär reflexvästen utanpå jackan.

Eftersom Migo är rutinerad så leder han en grupp. I den finns föräldrarna Linda Nilosjö och Malin Wildt-Persson.

– Det är första gången jag går, min man har gått innan. Jag tycker att alla tonårsföräldrar borde gå, för att få en bild av vad våra ungdomar möter på stan, säger Linda.

Malin säger att hon känner att hon bidrar och tycker det är viktigt som förälder att engagera sig i ungdomar och i samhället.

Malin Wildt-Persson och Linda Nilosjö är engagerade idrottsföräldrar, KDFF respektive KIK, och vandrar för ökad trygghet.
Malin Wildt-Persson och Linda Nilosjö är engagerade idrottsföräldrar, KDFF respektive KIK, och vandrar för ökad trygghet.Foto: Tommy Svensson

Musik strömmar ut från nöjesställena, trottoarerna börjar fyllas på med gäster, taxibilar startar och stannar, och trygghetsvandrarna strosar vidare. Bland vandrarna är många föräldrar i idrottsklubbar, men några är aktiva, Predators bidrar med bland andra seniorspelarna Jacob Ek och Niklas Uvelind.

– Man får ställa upp – för föreningen och för staden, säger Niklas.

Några av dem vandrar till klubbarna stänger klockan 03. Målet är att bidra till att skapa en tryggare stad.

Trygghet till fots. Sista fredagen i april är det trygghetsvandring.
Trygghet till fots. Sista fredagen i april är det trygghetsvandring.Foto: Tommy Svensson
Magnus Blomdahl och Mikael Schalin småsnackar med ett glatt gäng utanför Hesslebaren.
Magnus Blomdahl och Mikael Schalin småsnackar med ett glatt gäng utanför Hesslebaren.Foto: Tommy Svensson
Jens Lindh och Mikael Schalin lämnar O´Learys där de hälsat på några bekanta.
Jens Lindh och Mikael Schalin lämnar O´Learys där de hälsat på några bekanta.Foto: Tommy Svensson
Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons