Önnestads ”Vi i Femmor” redo för slutspel

Önnestad Artikeln publicerades
Edit Karlsson och Nicki Dehn ser framåt att representera Önenstads skola.
Foto: Fanny Lindau
Edit Karlsson och Nicki Dehn ser framåt att representera Önenstads skola.

Kampen var hård för att nå finalen i radioprogrammet ”Vi i Femman”. Men klass 5A på Önnestads skola lyckades. Den 16 januari börjar kvartsfinalerna.

I oktober 2017 skickades brev ut till Sveriges skolor som är med i SCB:s skolregister. I utskicket fanns en inbjudan för femteklassare att tävla i “Vi i femman”.

Runt om i Sverige fick femteklassare göra ett prov på allmänbildningen. Elevernas poäng räknades ihop och klasserna som hade högst poäng fick tävla.

200 klasser i landet är uttagna. Finalen äger rum i Göteborg, men innan dess är det dags för kvartsfinaler i de lokala P4-stationerna.

Önnestads skola blev en av de utvalda. Edit Karlsson och Nicki Dehn går i 5A på Önnestads skola och har fått högsta poäng i sin klass. De tyckte frågorna var väldigt lätta. De ska nu representera deras klass och skola genom att tävla mot andra barn runt om i Sverige.

- Vi kanske kan komma till radiofinalen om vi har tur, säger Edit.

Med Edits pratglada personlighet och Nickis blyga charm är de ett bra team. Nicki är jättebra på teknik och vill bli en chef över ett företag när han bli äldre.

– Vi pluggar nästan aldrig till proven och får full pott ändå, säger Nicki.

Hur kan det komma sig att ni är så allmänbildande?

– Det kan bero på att min pappa är polis och min mamma jobbar med killar som har det svårt. Jag brukar också kolla på nyheterna och på Youtube, säger Edit.

Edit hoppas att det inte kommer frågor om matematik, men om det sker är hon glad att Nicki, som är väldigt bra i ämnet, står vid hennes sida. Själv hoppas han på att en viss typ av andra frågor inte kommer.

- Jag hoppas inte det kommer något om geografi, säger Nicki.

Klassen håller dock på med geografi i skolan nu. Nick ser det som en möjlighet att träna inför tävlingen. Och Edit har tänkt lyssna på “Vi i femman” och kolla på Lilla Aktuellt. Annars tar de det lugnt och är lite lättade att frågorna är baserade på de ämnen det har hållit på med nu i skolan.

Tävlingen startar den 16 januari med den första kvartsfinalen.

Läs mer om tävlingen här.

Fakta

Tävlande klasser i ”Vi i femman” 2018

Totalt tävlar 200 klasser i Sverige. Följande klasser gör upp i kvartsfinalen i P4 Kristianstad med start den 16 januari.

Önnestads skola MH 5A, Önnestad

Errarps skola 5A, Ängelholm

Thoren Framtid i Hässleholm 5A, Hässleholm

Strandängsskolan F-6 5A, Båstad

Fröknegårdskolan LM 5B, Kristianstad

Rönnowskolan MH 5A, Åhus

Viby skola SNÄCKAN 5A, Kristianstad

Rebbelberga skola 5C, Ängelholm

Visa mer...