Annons

Otydligt vad partierna gjort för funktionsnedsatta

DHR Skåne har undersökt vad partierna i Region Skåne lovat under perioden 2014-18 för personer med funktionsnedsättning och vad de genomfört. Partisvaren upplevs dock mest som valfläsk och blev därför svåranalyserade.
Kristianstad • Publicerad 3 september 2018 • Uppdaterad 4 september 2018
Foto: Gorm, Kallestad

Förkortningen DHR, som förut stod för De handikappades riksförbund, står numera för Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet.

DHR Skåne har regionalt för första gången gjort en skriftlig granskning av partierna i Skåne i stället för att bjuda in till debatt. I undersökningen ingick även att svara på vad partierna anser om DHR:s hjärtefrågor.

Annons

– Den generella känslan är att en stor del av vad som lovats inte har genomförts, säger Elin Bengtsson som arbetar ideellt som pressansvarig för DHR Skåne.

I övrigt har partierna inte riktigt svarat på DHR:s frågor utan har hellre velat skriva om vad de vill göra på olika politiska nivåer än berätta vad de genomfört/ har försökt genomföra, därav känslan av valfläsk.

Det har också varit svårt att utröna vad enskilda partier står då de har arbetat sig samman så mycket inom blocken att det har varit svårt att se skillnad mellan dem.

– Det är ihopklumpat i tre block, vänster och höger, med SD som vågmästare med lite eget upplägg, säger Elin Bengtsson.

I sammanfattningen av sin undersökning konstaterar DHR Skåne att svaren i mångt och mycket handlar om vad Region Skåne gjort, och inte om vad partierna själva fått till stånd. Man beklagar samtidigt att partierna inte har utnyttjat möjligheten att faktiskt framhäva sig själva mer.

Samsynen upplevs som stor förutom när det gäller mängden resurser och skattesatsen. Sverigedemokraterna hade snävast budget av partierna medan Vänsterpartiet hade störst budget. V hade också mängder av förslag, men det var däremot svårt att avgöra om de är genomförbara eftersom inga kostnader redovisades.

DHR:s fyra hjärtfrågor är tillgång till specialistkompetens, färdtjänst och kollektivtrafik, tillgång till studier och arbete samt rehabilitering. Frågor som har stor betydelse i medlemmarnas vardag.

Efter många upplevda problem och otrygghet kring färdtjänst återgick till exempel dess beställningscentral till Sverige efter att ha legat utomlands. Något Moderaterna var emot och SD för.

– Än så länge har det tyvärr inte blivit bättre, men kanske handlar det om en inkörsperiod, säger Elin Bengtsson.

Ett förslag från M som bifölls, men som det sedan inte har blivit något av, är vårdcentraler med tilläggsuppdrag avsedda för vuxna med varaktig funktionsnedsättning.

– Det hade annars varit bra med mer specialistkompetens i primärvården för att säkerställa att intygen blir rättvisande, som sedan avgör Försäkringskassans bedömning, säger hon.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons