Annons

På jakt efter föroreningar

Meter efter meter letar sig borren neråt. Vattenproverna ska visa om gifterna från den gamla kemtvätten har spridit sig.
Kristianstad • Publicerad 18 mars 2009
Lerjord och morän täcker kalkberget.
Lerjord och morän täcker kalkberget.Foto: 
Nicklas Larsson tar prover varje meter, för att veta var filtret ska sättas in.
Nicklas Larsson tar prover varje meter, för att veta var filtret ska sättas in.Foto: 
Alf Andersson fångar upp det som borras upp ur jorden.
Alf Andersson fångar upp det som borras upp ur jorden.Foto: 
Alf Andersson svetsar samman sektionerna av röret som när borran är klar ska ha sökt sig minst 20 meter ner. Bilder: LASSE OTTOSSON
Alf Andersson svetsar samman sektionerna av röret som när borran är klar ska ha sökt sig minst 20 meter ner. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 

För varje meter som borren trycker sig neråt i marken invid Långebrogatan stannar Nicklas Larsson den, tar ett prov på jordmassorna som borras upp och funderar.

Han är miljökonsulten från Hifab som tillsammans med Skånes Energi skapar borror runt tomten Färgaren 3.

Annons

Det vill säga, där den gamla kemtvätten år efter år läckt ut gifter. Den lades ner för över 20 år sedan, men 2004 uppmättes allt för höga värden av klorerade alifater, det vill säga lösningsmedel med klor, i marken. - Det är mycket, mycket höga värden som uppmätts och eftersom den befinner sig intill Kristianstads vattenreservoar för dricksvatten är riskerna mycket stora, säger Patrik Möller som leder kommunens arbete med att sanera tomten.

Föroreningarna har hittats fem meter ner i marken och har påverkat grundvattnet negativt. Men mätningar som gjorts visar att det inte har nått dricksvattnet. Än.

- Faran finns fortfarande och det vore förödande om dricksvattnet påverkas. Så den miljötekniska undersökningen är mycket viktig, säger Patrik Möller.

Undersökningen startades för ett år sedan och i veckan påbörjas ytterligare en serie borror. Nu några hundra meter utanför tomten, för att försöka utröna vart vattnet rinner och vart föroreningarna därmed kan ha tagit vägen.

I ett första skede borras fyra brunnar. Förhoppningen är att de ska kunna avgränsa området där föroreningarna har spridit sig, om de nu har det.

- Vi vill se om det finns en spridning i det ytliga vattnet, och vi kommer att sätta filter på tre olika nivåer i varje borra, förklarar Nicklas Larsson. Kommunen har blivit beviljad statsbidrag för den miljö-tekniska undersökningen eftersom Färgaren 3 klassas som en av de giftigaste och farligaste tomterna i Skåne. Bara BT Kemi och läderfabriken i Klippan anses farligare för miljön och människan.

Enligt planen ska undersökningarna vara klara i höst. Först därefter görs en riskbedömning med tillhörande saneringsförslag. Patrik Möller vill inte sia om vad det kommer att kosta att sanera tomten, men saneras, det ska den.

Borren har nått sju meter ner och leran som kommer upp är betydligt mer lerig, inte alls lika grusig som närmare ytan.

Moränen antas sträcka sig ett tiotal meter, kalkberget kanske nås på 20 meters djup.

Det är dit man siktar. Borren äter sig neråt. Förhoppningsvis förbi de föroreningar som kan finnas där. Ner mot rent vatten. Kommunen håller tummarna.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons