Per-Ludwig finner tryggheten i tron

Färlöv Artikeln publicerades
Per-Ludwig Andersson gör sitt första år nyvigd präst, som så kallad pastorsadjunkt.
Foto:Inger Sundström
Per-Ludwig Andersson gör sitt första år nyvigd präst, som så kallad pastorsadjunkt.

Per-Ludwig Andersson började sin tjänst som pastorsadjunkt i Araslövs församling för snart tre månader sedan. Han har varit där sedan han prästvigdes i Lunds domkyrka.

Per-Ludwig Andersson trivs väldigt bra i församlingen och ser fram emot resten av sitt år här.


– Jag tycker mycket om att vara ute i verksamheten, säger han och berättar om måndagens gympapass med ett gäng glada damer i övre medelåldern.


Han har även infört en skymningsmässa varje torsdagskväll tillsammans med ungdomsgruppen. Flertalet av ungdomarna är inte konfirmander, men vid varje mässa berättar han kort om exempelvis dopet, bönen och nattvarden. Vid varje tillfälle hjälper tre av ungdomarna till inför mässan med varsin uppgift, det kan vara att dela ut vinet eller be en tackbön.

Skymningsmässan tar ungefär tjugo minuter och är öppen för alla.
 Det är tillfällen som dessa som Per-Ludwig Andersson hoppas ska locka fler besökare till kyrkan i tider där många har valt att gå ur. Det är nog ingen skillnad i den här församlingen jämfört med andra, tror han.

– Jag tycker inte att man ska sitta och räkna medlemmar, utan jag vill att människor ska komma till kyrkan för sin tros skull.

Per-Ludwig Andersson växte inte själv upp i ett religiöst hem. Att utbilda sig till präst var något som växte fram med åren. Han är utbildad undersköterska och har jobbat med det några år och har dessutom jobbat som motorman på sjön i tre månader.
 Gudstron växte fram under tiden som konfirmand. 


– I kristendomen pratar man om inre och yttre tro. Jag har ofta fått höra av vänner och släkt att jag skulle passa som präst. Det är den yttre tron. Den inre tron hittar man i sig själv. Som präst behöver man ha båda.

Han menar att i tider som dessa är det klart att det finns tvivel ibland. 


– Men jag har en grundtrygghet och en tillit i tron som gör mig stark, säger han. 


Fakta

Per-Ludwig Andersson

Ålder: 35 år.

Bor: Kristianstad.

Från: Glimåkra.

Familj: Sambo.

Visa mer...