Två incidenter utanför vallokaler i Skåne

Kristianstad Artikeln publicerades
En person ska ha blivit misshandlad utanför en vallokal i Hanaskog på söndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
En person ska ha blivit misshandlad utanför en vallokal i Hanaskog på söndagen.

Polisen fick rycka ut på två incidenter i Skåne under valdagen. En misstänkt misshandel utanför en vallokal i Hanaskog och ett misstänkt ofredande vid en vallokal i Lund.

Polisen fick vid 17.31 på söndagen uppgift om en misstänkt misshandel utanför en vallokal i Hanaskog. Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet rörde det sig om en valarbetare från moderaterna som blivit skallad. En förundersökning om misstänkt misshandel har inletts.

– Vi har hållit förhör med målsäganden, en man i 30-årsåldern, säger Fredrik Bratt, pressansvarig för polisens arbete i valet.

I övriga Skåne ska röstningen ha gått lugnt till, enligt polisen. En incident inträffade dock i Lund där polisen kallades till en vallokal där en kvinnlig valarbetare utsattes för ett misstänkt ofredande. Kvinnan stod och delade ut valsedlar för ett parti när en okänd man gav sig på henne.

– Han ryckte och drog i henne och kallade henne okvädningsord. När vi kom fram till platsen hade han lämnat, men vi har fått bra signalementsuppgifter så det går nog att komma vidare i ärendet, säger Fredrik Bratt.

För polisen handlar valdagen mycket om att ha god information om var alla vallokaler finns så att man kan vara snabbt på plats om något skulle inträffa.

– Det handlar om att det ska vara tryggt att gå och rösta. Men vi vill ha en återhållsam roll.

En hel del skåningar har däremot ringt in frågor till polisen om hur man får bete sig i vallokalerna.

– Det har varit frågor om det är så att vissa saker kan vara brottsliga. Om man får lov att filma i vallokalen, till exempel.

Får man det?

– Ja, det får man, men man får inte filma hur någon annan röstar eller bakom skärmarna.