Rappare dissade varandra

Kristianstad Artikeln publicerades

Förolämpning efter förolämpning rappades och rimmades med publik runtomkring. Det var Kristianstads första ”rap battle” och efteråt stod deltagarna och pratade som vänner igen.

Det är stort i Malmö. Lund och de andra storstäderna. Nu har det även kommit till Kristianstad – ”rap battle”, där två personer står mot varandra och rappar fram förolämpningar. Så kan det i alla fall beskrivas för en utomstående.

– Man ska dissa varandra på ett så mycket sätt som möjligt, sa Malsor Sylejmani. som är den som har tagit initiativet till ”rap battle” i Kristianstad.

– Man turas om med en minut åt gången, tre gånger var. Sen kan man svara på den andre om man vill. Antingen kan man ha förberett sig eller så kan det vara inslag av freestyle, där man hittar på under tiden, säger han.

Från Malmö kom också Dennis Alic, som kallar sig D-Nice när han deltar i ett ”rap battle”.

– Det här är mitt fjärde battle. I vanliga fall tävlar man i olika ligor. I Malmö kallas det ozone-battle.

En uppvisning

Den här gången var det dock ingen tävling utan mer av en uppvisning när butiken Ruff vid Östra Vallgatan firade sin invigning med ett ”battle”. Den D-Nice fick möta var Johan Håkansson från Broby som kallar sig ”Infinite struggle”.

– Jag har förberett mig genom att läsa på lite om honom på internet och ta reda på hans bakgrund, sa Dennis ”D-Nice” Alic inför den första striden.

För Johan Håkansson var det första gången. Han stod med en kompis inne i butiken, där det började bli välfyllt med nyfiken publik, och förberedde sig.

– Jag har tränat hemma. Sen har jag ju rappat en del innan. Det ska bli kul att prova på, sa han.

Under kvällen möttes också två kompisar från Kristianstad i ett ”battle” – Markus ”Macke” Lönn och Christian ”Probelito” Lassen. De brukar annars rappa tillsammans under artistnamnet UVP (Ur vårt perpsektiv), men nu gällde det att förolämpa varandra.

– Det är första gången vi gör det här och vi har övat hemma tillsammans hela veckan. Vi ska gå hårt åt varandra, sa Christian med ett leende i blicken mot Markus.

Båda tycker att det är kul och hoppas på fler liknande ”rap battle” i Kristianstad framöver.

– Jag tror att det här kan sätta Kristianstad på kartan. Det finns sjukt många duktiga rap-artister i Kristianstad, sa Markus.

Onämnbara svordomar

Snart var D-Nice igång mot Infinite Struggle och det blev i tidningen onämnbara svordomar och elaka saker som handlade om bland annat utseenden och misslyckanden med det andra könet. För utomstående såg det nästan ut som om de var osams på riktigt ett tag, men efter avslutad ”battle” berömde de varand- ra och stod och pratade som vänner igen.

Trots att förolämpningarna radades på varandra, säger initiativtagaren Malsor Sylejmani att det sällan leder till riktig osämja.

– Det brukar vara en skön stämning.