Rörelsehindrade får inte följa med på resor

Kristianstad Artikeln publicerades

Hyresgästföreningen anklagas för att inte vilja ha rörelsehindrade med på resor som de anordnar. – Det är jättesvårt att anpassa varje resa efter den som är rörelsehindrad, säger Lotta Jidewå, ordförande på Hyresgästföreningen i Kristianstad.

En kvinna, som vill vara anonym, menar att detta innbär ett nedtryckande av en i samhället redan utsatt grupp.

Kvinnan berättar att Hyresgästföreningen har satt upp lappar i ABK:s trappuppgångar om resor som föreningen varje år arrangerar för sina medlemmar. Den här gången handlar det om resor till Burg, Ullared och Åland. På anslagen står det i samband med två av resorna ”Ej rörelsehindrade”.

– Det här är något av det lägsta jag har varit med om. Man gör inte så. Många är med och betalar till Hyresgästföreningen och då ska också alla vara välkomna att få följa med.

    ”Borde stått annorlunda”

    Lotta Jidewå, ordförande för Hyresgästföreningen i Kristianstad, medger att föreningen borde ha uttryckt sig på ett annat vis på anslagen om resorna.

    – Det borde ha stått annorlunda.

    Hon berättar att Hyresgästföreningen försöker ordna resor som passar alla men att det ibland kan vara svårt för den som är rörelsehindrad att följa med. Det är också dyrt att varje gång anpassa en resa efter någon som har svårt att röra sig.

    – Vi har inte råd med att alltid ordna med en handikappanpassad buss.