Rovdjursexperten var nära att ge upp

Kristianstad Artikeln publicerades

Förra årets trakasserier från både vargkramare och jaktförespråkare och ett plötslig stopp för bidrag till rovdjursavvisande stängsel fick nästan rovdjursexperten Nils Carlsson att ge upp och byta jobb.

– Ingen har riktigt koll på att riksdagen har beslutat att vi ska ha varg och att det finns ett regelverk kring skyddsjakt. Under överskådlig framtid kommer det att finns varg i Skåne, förklarar länsstyrelsens rovdjursexpert Nils Carlsson.

Skåne har under de senaste två åren drabbats av omkring 20 vargangrepp på fårbesättningar.

– Inget av dessa har skett bakom ett vanligt hederligt fårnät utan el som sluter tätt mot marken. Alla angrepp har skett där stängslingen varit dålig, ibland så dålig att den inte klarar att hålla fåren inne, förklarar han.

– Frågan är om man ska få ersättning för fåren bakom ett sådant stängsel eller om detta ska hamna på vargens brottregister och leda till skyddsjakt, säger han.

Han är less på att vargen blivit en sådan stor fråga.

– Hanöbukten dör, vi har gäss och vildsvin. Det finns så många fler frågor vi borde kunna diskutera och ta tag i, tycker han.

Mejl från båda sidor

När nu beslutet om skyddsjakt är taget får han mejl från extrema förespråkare från båda sidor. Han får höra att ”ska det ta så lång tid för er att fatta”, ”ni nöjer er väl inte annars innan ett litet barn blir dödat”. Från motsatta sidan får han höra att han är en mördare som vill utrota vargen.

– Dessutom förekommer det så mycket desinformation i sociala medier. På Facebook kan folk uppge att antingen jag eller Bertil Nilsson (en kollega) sagt saker som är rena lögner. Det är svårt att komma åt.

Länsstyrelsen jobbar hårt för att få mer pengar till stängsling.

– Vi vet att det kan vara svårt att stängsla i en del hagar, men man måste börja, säger han.

Programmet stängdes

När han jobbade som mest med att få djurägare att söka bidrag förra året blev det plötsligt tvärstopp när hela landsbygdsprogrammet stängdes. Mellan den siste oktober förra året och den 15 maj fanns inga pengar till stängsel.

– Då var det nära att jag sa upp mig, säger han.

Förra året utsattes även Stig Lundström, vice ordförande och ansvarig för rovdjursfrågor för LRF Skåne, för trakasserier när han frontade för kravet på skyddsjakt. Lundström fick sin identitet kapad, något som ledde till flera polisanmälningar.