Runsten pryder torget i Åhus

Kristianstad Artikeln publicerades

På 1960-talet hittades en runsten dold i kyrkoruinen i Älleköping. Efter att ha legat dold i ett förråd lyfts den nu fram i ljuset och pryder Åhus museums trädgård.

På tisdagsmorgonen störs lugnet på Åhus torg av en brummande lastbil. Med hjälp av en kran sänks en stor runsten ner i ett cementrör. Med en vikt på närmare tre ton och en hedersvärd ålder på tusen år krävs en hel del arbete för att få Elleköpingestenen på plats utanför museet i Åhus.

– Det finns väldigt få runstenar kvar. Här i området finns det vid Norra Åsum och i Färlöv, säger Johan Dahlén, arkeolog.

Året runt

Han är därför väldigt glad att Elleköpingestenen ska stå tillgänglig för allmänheten året om.

– Vi har en utställning på museet där stenen passar bra in och den blir en attraktion för torget, säger Johan Dahlén.

Den tre meter höga stenen har fått restaureras i två omgångar av konservatorn Paterik Stocklassa och när den hittades i Älleköping kallades en av landets främsta fältrunologer, Sven B.F. Jansson, in för att tyda stenens runor. Enligt honom står det ”Billing reste efter ’Skröte’ denna sten”.

För att stenen ska stå stabilt hjälps Paterik Stocklassa och folk från St:a Annas gille och Regionmuseet åt att lägga ner stenar och sand i cementröret. Slutligen tillsätts vatten och allt blandas så att runstenen förhoppningsvis ska kunna stå kvar tillsvidare.

Visas upp på lördag

– Man flyttar inte på den i första taget, säger Johan Dahlén.

Under veckan är det tänkt att stenen ska döljas under ett tygstycke och först på lördag ska den visas upp för allmänheten.

– Vi ska ha avtäckning klockan 11 på lördag. Jag kommer då presentera stenen och berätta varför den står här, säger Johan Dahlén.