Sara Persson: Då är du som älskar dahlian modern igen

Tosteberga Artikeln publicerades

Frostnätterna närmar sig och trädgården går mot vila, men ännu blommar dahlian praktfullt i mitten av oktober.

Det är bara dagar kvar av årets säsong, innan knölarna måste grävas upp för vinterförvaring. Hårt arbete, Mexikos nationalväxt är inte kravlös på våra breddgrader, men å andra sidan är det få andra växter som är så generösa tillbaka med färg, form och blomning när den får lite omtanke och näring.

Kanske just därför har den dragits med dåligt rykte under senare decennier?

Dahlian kräver uppmärksamhet, den avbildas inte ofta i konsten, den omnämns ibland nästan som vulgär och oseriös i sin okoordinerade färgprakt och skiftande form. Ges den utrymme tar den över och när alla blommor blommar kan rabatten liknas vid ett färgsprakande barnkalas eller rent av en cirkus.

För den som vill ha kontroll, struktur, ordning och reda samt drömmer om en engelsk trädgård i ljusa pasteller passar dahlian inte riktigt in. Trender kommer och går, det vita och avskalade både inne och ute får nu ge vika för mer färg och form. Då passar dahlian in, i trädgården på landet där utrymmet är stort, finns det plats för knölväxten som oblygt tar för sig.

Visst kräver den lite jobb, men som med så mycket annat i livet, blir den som är villig att lägga ner lite ansträngning rikligt belönad, även om resultatet inte alltid helt kan kontrolleras.

Så ut och plocka in årets sista blommor i regnbågens färger, sätt spaden i jorden och tänk att nästa sommar – då är du som älskar dahlian modern igen.