Skaffade hjärtstartare efter drunkningstillbud

Tosteberga Artikeln publicerades
Statistiskt sett kan åtta av tio drabbade räddas inom tre minuter. Alla kan följa instruktionerna till en hjärtstartare, men utbildningen tar bort rädslan, berättar Jessica Holmström.
Foto:Yvonne Kievad
Statistiskt sett kan åtta av tio drabbade räddas inom tre minuter. Alla kan följa instruktionerna till en hjärtstartare, men utbildningen tar bort rädslan, berättar Jessica Holmström.

På tisdagskvällen fick Tosteberga byalag och hamnföreningen lära sig om hur man använder en hjärtstartare.

10 000 personer i alla åldrar drabbas av plötsligt hjärtstopp varje år.

Efter ett tragiskt drunkningstillbud i somras, beslutades att köpa in två nya hjärtstartare, en till hamnen och en till IOGT-lokalen mitt i byn. Idrottsplatsen hade redan en.

Jessica Holmström är leverantör och utbildare i sitt egna företag, Techmedico.

– Som tidigare ambulanssjuksköterska räddar jag fler liv nu genom att utbilda allmänheten.

Förra året räddades endast 586 personer som drabbades av hjärtstopp på grund av att det inte fanns någon hjärtstartare inom räckhåll.

– Men det räcker inte med bara en maskin, fortsätter Jessica. Du måste ha utbildning och träning i hjärt-lungräddning (HLR) också. Då kan du rädda liv. Befinner du dig i en så kallad hjärtsäker zon, har du stor chans att bli räddad eller rädda en person som fått hjärtstopp.

Fakta

Hjärtsäker zon

En svensk standard som beskriver hur man använder en hjärtstartare. Det innebär att det finns rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112. De måste finnas kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in. All personal måste veta var hjärtstartaren finns och ska kunna hantera den. En behandling med hjärtstartare ska ske inom 180 sekunder. Hjärtstartaren ska också vara registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister.

Källa: Hjärt- och lungfonden.

Visa mer...

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...