Skånetrafiken upphandlar sms-tjänst

Kristianstad Artikeln publicerades

Försäljningen av sms-biljetterna har nästan halverats sedan Wywallet infördes. Samtidigt gör Skånetrafiken nu en upphandling om sms-betalning efter kritik från Konkurrensverket.

När Skånetrafiken bestämde sig för en betallösning för sms-biljetter för ett år sedan såg de bara en möjlighet, att resenärer skulle registrera sig via den mobila plånboken Wywallet. Eftersom Skånetrafiken tidigare hade utvecklat egna lösningar hade de redan avtal med fyra mobiloperatörer, däribland 4T Sverige AB som står bakom Wywallet.

Därför gjorde de ingen upphandling av betaltjänsten utan skrev avtal med 4T Sverige AB. Den 1/2 infördes den nya betallösningen som gör att resenärerna måste registrera sig innan de kan köpa sms-biljett, enligt en ny EU-lag.

Men Konkurrensverket kritiserade Skånetrafiken för att man inte upphandlat tjänsten. Skånetrafiken stod först på sig och hävdade att det inte fanns några andra betallösningar när de fattade beslutet. Nu har Skånetrafiken ändrat sig och börjat förbereda en upphandling av tjänsten.

-Vi känner att vi vill lyssna på kritiken och rådet från Konkurrensverket, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

Kan bli nytt system

Under våren ska Skånetrafiken bestämma sig för vilka krav som ska ställas. Sedan sker upphandlingen under sommaren.

Om 4T vinner upphandlingen fortsätter tjänsten som vanligt, men vinner ett annat företag måste Skånetrafiken informera resenärerna om ett nytt sätt för registrering vid köp av sms-biljetter.

-Det känns inte jättekul, eftersom det kostar både tid och pengar, säger Camilla Bunke.

Halverad försäljning

Samtidigt har försäljningen av sms-biljetter minskat med knappt 50 procent under februari och mars. Camilla Bunke tror att registreringen via Wywallet är orsaken.

-Det är ingen krånglig registrering, men bara det faktum att man ska registrera sig kan upplevas som ett hinder. Kunder vill inte registrera sig eller tycker att det är lite krångligt.

I framtiden tror hon att andra lösningar kan ta över. Exempelvis smyglanserar Skånetrafiken biljettköp i en ny app i sommar. Då kan resenärerna köpa enkelbiljetter till den resa som de hittat i reseplaneraren.

Kan det konkurrera ut sms-biljetterna?
-Ja, om det blir så pass bra som vi tror. Med den kan man köpa enkelbiljetter i hela Skåne och sedan, i nästa steg, till andra län och Danmark. Den blir förhoppningsvis så enkel och smidig som vi hoppas.