Skördefesten blev succé

Kristianstad Artikeln publicerades

2 500 besökare under den första timmen. Arrangörerna var lyriska, utställarna stolta och gästerna verkade också positiva när det var dags för skördefest på Södertorg.

Lokala odlare, närproducerat, höstens rotfrukter och guldet från skogen. Det var mycket som visades upp och erbjöds under skördefesten. Vilket också överraskade kocken, matskribenten och tv-profilen Monika Ahlberg.

– Jag har varit på många sådana här mässor runt om i landet. Men här är det verkligen en stolthet hos odlarna som visar fram sina varor. Det är inte bara ”kom och köp morötter för tio kronor”, utan här är man stolta över det som produceras, säger hon och fortsätter:

– Att det sedan är betydligt billigare än i de värsta lågprisaffärerna i Stockholm är ännu bättre. Det verkar finnas en god kvalitet och bra priser här. Själv köpte jag en gödkyckling, det går knappt att få fatt i hemmavid.

  Monika Ahlberg var inte den enda som uppskattade skördefesten. En publiktillställning som lockade tillbaka besökarna till det annars så öde Södertorg.

  – Man borde ordna sådana här marknader betydligt oftare. Det verkar ju finnas ett behov av det, och då kan vi även få mer folk att hitta tillbaka till Södertorg, sa besökaren Tony Pearce.

  En idé som kanske inte är omöjlig, tycker Christer Persson från Zanshine reklam, som är med och arrangerar.

  – Tidigare försökte fastighetsägaren Fabös att ha marknad oftare, men tog betalt av producenterna för torgplatsen. De flesta är små och hade inte råd, så det rann ut i sanden.

  Gratisplatser

  Till den här marknaden bjuds odlare och matproducenter in att stå gratis. Visserligen innebar det också ett par platser som inte var fyllda, där företagen inte kommit. Men överlag var det fullt i stånden och många nyfikna besökare utanför. Här småkokade emellanåt den matglada kreativiteten, och det fanns allt från kryddväxter till svampsoppor och färdigbakade bröd att välja på. Hade leverantören av matkassar till hemmen också insett att man borde visa tallrikar med vad som erbjuds, inte bara ha broschyrer om det, hade säkert det ståndet också haft fler besökare.

  – Det var lite av en slump vi hamnade här, men det var en trevlig överraskning. Lite likt Vånga marknad, men mysigt att gå här och handla och se på varor, säger Magnus Lennartsson som besökte tillställningen med sonen Simon.