SM-guld till Wendeselever

Kristianstad Artikeln publicerades

Att stänga en öppnad tändsticksask med grävskopa kräver stor precision. Eleverna från Wendesgymnasiet lyckades bra när de i helgen kammade hem SM-guldet i maskinkörning.

Det var i lördags som skol-SM för maskinförare avgjordes på Nifsarpsskolan i Eksjö. Tolv skolor, däribland Wendesgymnasiet, hade kvalat in från den första uttagningen i februari.

– Jag har haft i åtanke att man kan tävla i det här, men trodde inte att vi skulle vinna, säger Johan Faijermo, 19 år, som går sista året på fordon- och anläggningsprogrammet på Wendesgymnasiet.

Tillsammans med klasskamraterna Viktor Ingvarsson och Torgny Tallberg, båda 18 år, vann han guld i lagtävlingen.

Tävlingen pågick under två dagar. Fredagen bestod av individuella teoriprov i ämnen som samhälle, svenska och matematik.

– Eleverna ska visa upp att de satsar på kärnämnena också, säger Tommy Ringström, grävmaskinslärare på Wendes.

Varje fel på teoriprovet gav sedan 20 sekunders tillägg på körprovet. Andra dagen lottades en maskintyp ut till varje elev, en bandgrävare, lastmaskin eller hjulgrävare. Sedan fick eleverna bevisa sina kunskaper i en mängd tekniska prov.

– Det svåraste var att balansera ett lod med grävaren, för att lyckas skriva ordet "final", säger Torgny Tallberg.

Elevernas egna tider avgjorde den individuella tävlingen. Laget räknade också ihop sina tider. Wendeslagets vinnartid blev 40 minuter och sex sekunder. Johan Faijermo lyckades även kamma hem ett individuellt guld i bandgrävning.

– Alla fick vi verktyg och kläder i pris. Jag fick 4 000 kronor i resestipendium och den här, säger Johan Faijermo och visar stolt upp den blänkande guldhjälmen.

På Wendesgymnasiet råder feststämning efter helgens bragd.

– Vi ska trycka upp SM-guldtröjor, säger Tommy Ringström.

– Dessutom får vi äran att arrangera tävlingen nästa år. Då får tvåorna visa vad de går för.