"Snabbt gubbar, vi får klippa taket"

Arkelstorp Artikeln publicerades
Övningen i Arkelstorp förra måndagen var en av de största på länge. Halva styrkan deltog. Andra halvan övar inom kort. 4 bilder
Foto:Bosse Nilsson
Övningen i Arkelstorp förra måndagen var en av de största på länge. Halva styrkan deltog. Andra halvan övar inom kort.

En Opel har svängt tvärt framför en Audi. Smällen är ett faktum och båda förarna sitter fastklämda. Förra måndagen gjorde Arkelstorpsstyrkan en av sina största trafikövningar på länge.

Deltidsbrandmännen kommer in på stationen en efter en. Många direkt efter jobbet. Alla hälsar. Ger en gliring - om de hittar en.

– Calle har varit i Grekland i tio veckor. Det är därför han är så brun.

– Du, det var sex veckor. Och vi hade sex grader. Uselt väder. Inte fan fick jag färg.

– André, har du blivit pappa än?

– Inte än. Det är när som helst nu.

Vissa har varit deltidsbrandmän några år, andra längre. Jonny Jeansson är ett exempel på det senare. Han gick med 1974 och kan ha Arkelstorpsrekordet.

– Annars skulle det kunna vara Kenny som har det, säger någon.

- Eller kanske Rune.

Jonny Jeansson minns hur det var i början.

– Då sprutade vi bara vatten på en byggnad. Åkte ut i regnbyxor och filtväst. Nu har vi fantastiska verktyg. Åker på olyckor och sjukvårdslarm. Yrket har blivit mycket proffsigare.

Kvällen är vigd åt en stor övning. En trafikolycka mellan två personbilar.

– Tanken är att ingen helt ska veta vad som händer. Detta för att göra det så verklighetstroget som möjligt, säger André Svensson som tillsammans med Christer Nyberg, arrangerat övningen.

– Övningen görs för att hålla kunskaperna vid liv. För att vi hela tiden ska vara på tårna. Vi tar detta uppdrag på största allvar, säger Christer.

En deltidsbrandman som har jouren, vilket man har var fjärde i vecka i Arkelstorp, måste ständigt befinna sig inom stationens absoluta närhet. Vid larm måste brandbilen rulla ut genom porten inom fem minuter. På den tiden ska man hunnit ta sig till stationen, byta om och sätta sig i fordonet.

Klockan 18.40 går larmet för kvällens övning. Inom några minuter har de nått "olycksplatsen" några kilometer bort. En Opel står på sidan, en Audi är rejält intryckt.

Först på plats är styrkan som har jouren, fyra deltidsbrandmän och en styrkeledare. Målmedvetet går de igenom olycksplatsen. De konstaterar snabbt att mannen i Audin är mest illa däran. Bilens utseende visar att föraren sannolikt ådragit sig krosskador. Han har svimmat och återfått medvetandet.

En tryckkolv plockas fram och används för att räta ut bilen.

Samtidigt ansluter den andra brandbilen med ännu en styrka. Styrkorna kommunicerar med varandra. De tar sig an Opeln.

– Vi får ta rutan först, säger Göran Larsson, en av två styrkeledare under övningen.

En brandman går in. Konstaterar att föraren sitter fast.

– Snabbt gubbar, vi får klippa taket, säger Larsson.

Efter flera minuters hårt arbete lyfts taket av. Ett komplicerat uttag genomförs med gemensamma krafter. Någon stöttar nacken, någon annan skjuter in båren. På bägge sidor hjälps man åt att lyfta.

En stund senare är övningen avslutad. Svetten torkas av pannan. Lugnet återgår. Snacket återgår kring att vara brandman.

Flera har åsikter om nya avtalet, Rib 17, som börjar gälla 1 maj. Här i Arkelstorp har ingen valt att säga upp sig. Stefan Nilsson, som gick med 1988, berättar att han aldrig hört någon brandman prata om pengar en enda gång.

– Det är inte därför man är med, utan för att man vill hjälpa. Men jag förstår att gubbarna runt om i Sverige känner sig trampade på. Deras kamp får man ändå stötta även om vi här inte klagar ljudligt. Jag tror på samtal, säger Stefan Nilsson.

Varför är du deltidsbrandman?

– Det är en enorm kamratskap. Min grabb är med, hans sambo också. Hela kåren känns som en stor familj.

Fakta

Arkelstorpskåren

I Arkelstorp går man på rullande fyraveckorsschema. Det innebär att varje brandman har jour var fjärde vecka. Kan man inte ha jour under någon tidpunkt ringer man och byter med varandra. Deltidsstyrkan består av 24 deltidsbrandmän, två av dessa är kvinnor. För tillfället är 22 aktiva.

Varje måndag övar en grupp. Syftet är att hålla kunskaperna uppdaterade. Övningen kan handla om djurlivräddning, islivräddning, båtövning, trafikolyckor, första hjälpen, övning med rep och sele och körövningar. Även andra moment förekommer.

Visa mer...