Sommar med nya möten i naturen

Kristianstad Artikeln publicerades

Björn Flygare, Gunilla Sundström, Curt Hillfon och en kvintett naturfotografer är några av de artister som medverkar i söndagens Ivar Johnssondag.

Första året – 2000 – hölls en dag i den store skulptörens namn för att lyfta intresset i trakten och för att ta ett krafttag för att bygga en ny konsthall jämte Johnssons gamla ateljé. Johnssondagen har nu blivit en sommartradition och konsthallen, ja, den står där vacker och ljus i parkens grönska.

– Vår satsning på Ivar Johnsson har fått mycket stor betydelse, säger Bengt Berglund, arkitekt och en av drivkrafterna bakom Ivar Johnssonmuseet, där kulturräddaren Harald Persson är en annan (det var han som såg till att Ivar Johnssons ateljé i Vittskövle inte förstördes).– Det har kommit väldigt mycket folk hit för att titta på museet, fortsätter Bengt Berglund, det har skrivits flera artiklar och i nästa vecka kommer en professor vid universitetet i New York hit för att lära sig mer om Ivar Johnsson. Han skriver en avhandling om arkitekten Gunnar Asplund och har på den vägen blivit allt mer intresserad av Ivar Johnsson.

Tidigare var det ganska okänt i trakten att en av de största svenska 1900-talsskulptörerna hade sina rötter i Segesholm. Med museet har kunskapen ökat. Eller, som Anita Berglund säger, "många visste inte att vi haft en sådan känd person här i bygden, däremot hade de ofta sett hans skulpturer".

Med en Ivar Johnssondag bjuder hembygdsföreningen i Gärds Härad in dagens konstnärer till ett fritt samtal med Johnssons skulpturkonst. Givande möten, anser Bengt Berglund och poängterar att Johnssons verk inte skall ses som "museiföremål, utan i ett vidare perspektiv".Så när konstnärerna Richard Batdorff (Huaröd) och Timo Engström (Lund) håller till bland träden utanför Johnssonmuseets entré skapas nya, spännande möten. Timo Engström var på plats igår för att prova ut sina "Trädkramare".

– De skall upp, ordentligt högt upp i träden och sedan skall de målas med någon naturnära färg. För mig handlar det om symbioser, om hur rummen och tingen är beroende av varandra. Behöver vi träden eller behöver träden oss?

– Det är ömsesidigt, flikar konstnären och hembygdsföreningens Annika Blom in.

Inne i parkens huvudbyggnad blir det naturfotografer gånger fem. Lars Torstensson visar sina bildvärldar en trappa ner, där ett mer traditionellt fotografi från ålakusten samsas med naturmystiken i hans uppmärksammade serier med trolska, nakna kvinnor i naturen. En, som Lars Torstensson säger, "John Bauer i modern tappning".

– Den gröna kallar jag för "Skogsrået", hon är jättefarlig och lurar med en allt längre och längre in i skogen.På entréplan visar Patrik Olofsson och Kristian Gärdsborn sina djurbilder, medan Fjälkingesönerna Lars Jarnemo och Sven Waldemarsson till stor del delar på utrymmet.

– Lars bilder är grafiska, svartvita och helt outstanding, en klass för sig. Det ligger mycket jobb bakom, men det visar också på ett stort mod att bara ta svartvita bilder, säger Waldemarsson om Jarnemo.

– Sven är ute efter det vackra, men också det vardagliga. Och hans dokumentära bilder blir allt viktigare ju längre tiden går, säger Jarnemo om Waldemarsson.

Kvintetten visar tydligt att naturfotografi kan vara så mycket.

Sune Johannesson

044-18 55 44

sune.johannesson@kristianstadsbladet.se

Ivar Johnssondagen

En minnesdag för skulptören Ivar Johnsson (1885-1970). Dagen instiftades 2000.

Årets dag, på söndag 5 juni, har temat "Tiden, rummet och bilden".

Medverkande konstnärer: Richard Batdorff, Timo Engström, Björn Flygare, Pia Schrewelius, Gunilla Sundström och Curt Hillfon.

Medverkande fotografer: Lars Torstensson, Sven Waldemarsson, Lars Jarnemo, Kristian Gärdsborn och Patrik Olofsson.

Jan Torsten Ahlstrand, chef för Skissernas museum i Lund, inviger utställningen klockan 13.DEGEBERGA KONST