Spelmän menar att folkmusiken regerar

Kristianstad Artikeln publicerades

Degeberga kyrka var fullsatt då spelmansstämman i Degeberga inleddes med folkmusikkonsert igår.

Vid ingången till kyrkan står Linnea Hedström och Annika Prahl-Sandborn och spelar. Linnea Hedström spelar fiol, och Annika Prahl-Sandborn spelar bas. De är båda överens om att folkmusiken är musiken som regerar.

– Jag har alltid spelat musik, men det är folkmusik som känns rätt, säger Annika Prahl-Sandborn, som förutom bas även spelar fiol och cello.

I kyrkan står Curt Jansson och stämmer sin mycket tjusiga fiol. Den har vackert utsmyckad med bland annat pärlemoinlägg i greppbrädan. – Det är en Hardangerfela som jag har byggt själv hemma i Glimåkra. Den tog nog cirka 300 timmar att göra. Det går inte att forcera fram ett sådant arbete. Den har fem extra resonanssträngar som ger ett speciellt ljud, förklarar han. Curt Jansson spelar i Låtlaget från Kristianstad, men är även med i Göinge Musickanter, som dagen till ära släpper sin andra platta i samband med spelmansstämman.

– Det känns bra. Och det är en fantastiskt festlig stämning här i dag, säger han.

Marcus Chang är tio år gammal och är med i Lilla Låtlaget. Han ser glad och fokuserad ut, men är ändå osäker på vad det är som är så fascinerande med folkmusik.

– Jag är faktiskt osäker på det, men spela kan jag, säger han.Magnus Mosén

044-18 55 00

magnus.mosen

@kristianstadsbladet.se