Spelmännen bjöd på svängig musik

Kristianstad Artikeln publicerades

Igår kunde Kristianstadsborna under eftermiddagen njuta av folkmusik på Lilla Torg.

Det var de spelmän som under dagen hade spelat upp inför Zornmärkesnämnden på Riksspelmansstämman i Degeberga, som nu under mer avslappnade former bjöd på svängiga tongångar. Maria Asp är 17 år gammal och spelar fiol.

Hon spelade upp tidigare under dagen, och hon är glad.

– Jo, det gick bra tycker jag. Men jag får inte veta vad juryn tycker förrän klockan åtta ikväll, säger hon, och betonar att det är själva erfarenheten av att ha spelat upp inför juryn som betyder något.

– De har jättebra öron för folkmusik, säger hon.

Och tydligen föll juryn för Maria Asp och hennes fiol.

– Jag fick ett diplom, vilket är jättebra. Det är ju första gången jag spelar upp, säger hon senare till Kristianstadsbladet.

På avstånd står Kristina Fast och diggar folkmusiken.

– Detta är ganska så trevligt och gemytligt. Jag gillar folkmusik, säger hon.

Kurt och Gerd Johnsson håller med.

– Det är jättetrevligt med musik på torget, säger de. Göran Jackson, ej släkt med Michael Jackson, spelar kohorn. Något han gjort i elva år.

– Jag är blåsare i grund och botten, men detta är inte som att spela trumpet till exempel. Det krävs en lite speciell luftteknik.

Dagens yngsta musiker, som förvisso inte uppträdde under tisdagen men som väl kommer att göra det under Barn-och Ungdomsstämman i Degeberga på lördag, är Ale Sahlin. Han är tre år gammal, och är på plats på torget för att tillsammans med mamma Ullrika Sahlin och brorsan Ove Sahlin spana in konkurrensen. På lördag spelar han fiol.

Systrarna Matilda och Frida Höfling, 19 och 17 år gamla, har också spelat upp i dag.

– Det gick bra och svängde bra. Men juryn är ganska sträng. Speciellt specialisten på skånsk folkmusik, säger Matilda Höfling.

Frida Höfling spelade upp för första gången, men är lugn som en filbunke.

– Vad de än säger är jag nöjd, säger hon.

Senare berättar Frida Höfling att hon hade kunnat få diplom, om bara fiolen hade varit stämd.

– Så det var ju lite synd.

Matilda Höfling, som också spelar fiol, är även hon nöjd trots att hon missade diplomet.

– Juryn sade att jag utvecklats, och att jag hade fått ett diplom om de första låtarna varit lika bra som den jag avslutade med.

Magnus Mosén

044-18 55 00

magnus.mosen

@kristianstadsbladet.se

a Så blir man Riksspelman

Det är Zornmärkesnämndens jury som avgör om man blir Riksspelman. För att spela upp inför juryn ska man vara minst sexton år gammal, och det är ytterst ovanligt att man blir Riksspelman vid första uppspelningen.

Vid en uppspelning kan man få ett diplom, ett Zornmärke i brons, och om man är riktigt duktig ett Zornmärke i silver, vilket alltså innebär att man är Riksspelman.