Sune Johannesson tipsar

Kristianstad Artikeln publicerades
Timbuktu.
Foto: Albert Wiking
Timbuktu.

Drömmar på bild

Skånske fotografen Albert Wiking drevs länge av en stor dröm. Att i ett projekt fotografera världens människor och deras drömmar. Resultatet är en rik samling av kända och okända personer världen runt, som både i bild och ord får berätta om sina drömmar. Nu kommer den här utställningen till Kristianstad, med vernissage på Regionmuseet 28 oktober. Bland alla de kända ansiktena finns till exempel årets två fredspristagare: Denis Mukwege och Nadia Murad.

Stark författarkvartett

Anders Roslund
Foto: Bosse Nilsson
Anders Roslund
Agnes Lidbeck.
Foto: Foto: Anders Robertsson
Agnes Lidbeck.

Det är fyra imponerande författare som Bokens Dag i Hässleholm mönstrar i höst. Alla är bokaktuella under året, och har fått stor uppmärksamhet. Lär bli fullt i Kulturhusets Röda salong, lördagen den 17 november. Eller vad sägs om denna kvartett: Agnes Lidbeck, Anders Roslund, Maja Lundgren och Jonas Hassen Khemiri. Mina kulturkollegor på Norra Skåne och Skånska Dagbladet håller i samtalen.

Tätt på dansen

Kristianstads Teaterförening satsar lite extra på att lyfta fram den samtida dansen. Mycket spännande, för den svenska danskonsten håller hög nivå och kan ge gripande starka upplevelser. I deras nya samarbete med Skånes dansteater gästar dansteatern Kristianstad under höstarna, medan föreningen reser till Malmö om våren. I höst gästar så Skånes dansteater Barbacka vid två tillfällen (5/11 och 3/12) för dans och fika. Ingen dum kombi.

”Carmen” till Bromölla

Jag blev riktigt förtjust i Malmö Operas uppsättning av operaklassikern ”Carmen” när jag såg den för någon vecka sedan. Här förs vi in i vår tid, och det är en lika stärkande som stark föreställning. Med en övertygande Carmen! Se den på Humlescenen i Bromölla, 11 november.