Annons

Tobaken blommar återigen

Tobaksodlandet lades ned i Skåne 1964. Men nu hänger det åter rader av tobaksplantor på tork utanför Tobaksmonopolets gamla byggnad i Fjälkinge. När torkningen är klar ska det bli svenskt snus.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2010
Det är drygt två hektar tobak som nu skördas.
Det är drygt två hektar tobak som nu skördas.Foto: 
Foto: 
Bladen torkar med varmluft.
Bladen torkar med varmluft.Foto: 
Anders Olsson har återupptagit traditionen.
Anders Olsson har återupptagit traditionen.Foto: 

Avbladningen av tobaks-plantor pågår intill den byggnad som en gång utgjorde svenska tobaksmonopolets stora magasin. En anställd trär upp bladen på ett spett. Precis som det gjordes förr i tiden.

– Vår första tobak är inne på analys. Snart får vi reda på dess kvalitet, säger Anders Olsson, som återupptagit den gamla släkttraditionen tillsammans med sin far.

Annons

Det är drygt två hektar tobak som nu skördas. Sammanlagt kanske 40 000 plantor. Tobaken odlas i Fjälkinge strax öster om Kristianstad. På gammal historisk tobaksmark.

– Det har ju odlats tobak här förr, så varför skulle man inte kunna göra det nu, frågar sig Anders Olsson.

Upprinnelsen till odlingen var ett projekt om tobaksodlandets kulturhistoria som Regionmuseet i Kristianstad startade 2008. Anders Olssson deltog och bidrog genom att försöka återskapa den gamla odlingstraditionen. 2009 fortsatte han i liten skala, men i år har han inlett fast samarbete med tobaksföretaget Fiedler & Lundgren och ska leverera en större kvantitet på kontrakt. Resultatet ska förhoppningsvis bli dosor fulla med äkta svenskt snus.

Tobaksodling är ett arbetsintensivt arbete. Plantorna kapas av vid basen en och en med en stor grensax. Men en stor del av arbetstiden går åt till att rensa ogräs och att knippas av blommor. De vackra rosa tobaksblommorna stjäl tyvärr växtkraft från bladen.

– Vi har lärt oss mycket av de misstag vi gjort, säger Anders Olsson. De första plantorna skördades för tidigt. Innan de var fullväxta.

Odlingstekniken skiljer sig en del från de metoder som var vanliga förr. Nu hängs hela plantan upp och ned på tork, innan bladen tas av. Traditionellt tog man av dem direkt. Förr fick man mer betalt för stora blad, och därför behölls bara de sju-åtta nedersta bladen på plantan. De nya metoderna har lett till invändningar från gamla i trakten. Arne Olsson, Anders far, berättar att folk klagat:

– "Det är inte så man gör", sa de. "Plantorna får inte växa så mycket".

Arne Olssons föräldrar och morföräldrar arbetade med tobak när han var liten. När tobaksodlandet upphörde var han elva. Han minns att de hade egentillverkade cigarrer i en plåt-ask för hemmabruk.

Inne i två mindre magasin vid sidan av Monopolets byggnad torkas bladen med hjälp av varmluft. Här inne är det varmt och det doftar starkt av tobak. Bruna skrumpnade löv ligger i en stor hög.

– Vår plan är att allt ska vara klart till slutet av oktober, säger Anders Olsson. Fast vi vet inte om det blir så. Förra veckan hade vi otur när det var så dimmigt och blött. Torkningen går långsamt när det är fuktigt.

Hur ser framtiden ut för tobaksodlingen? Anders Olsson vet ännu inte. För egen del hänger det på om det går att få någorlunda rimligt betalt i förhållande till arbetsinsatsen.

044-18 55 00nyheter@kristianstadsbladet.se
Love Flygren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons