Tollarps nattvandringar drar igång igen – ”ska gå hela sommaren”

Tollarp Artikeln publicerades
Initiativtagarna hoppas att nattvandringssatsningen i Tollarp fortsätter efter sommaren.
Foto: Lars-Åke Green
Initiativtagarna hoppas att nattvandringssatsningen i Tollarp fortsätter efter sommaren.

Initiativtagare är byborna Ulrika Persson och Åse Berneblad som tycker att det finns ett behov av trygghetsvandringar.

Satsningen startar för att de som är ute och rör sig nattetid ska känna sig trygga, men även för att den övriga befolkningen ska kunna sova lugnt i en tid där bland annat skadegörelse upplevs att ha ökat i byn.

– Vi är inte bara ute efter att rekrytera tonårsföräldrar till det här, vi är ute efter att få kontakt med alla som kan och vill engagera sig byn, pensionärer så väl som yngre förmågor, säger Ulrika Persson.

– Man behöver inte ha barn som är ute på nätterna för att detta ska vara en viktig grej, och blir vi bara tillräckligt många handlar det om att nattvandra två helger på ett år.

Nattvandrarna har länge varit aktiva i Tollarp, men verksamheten har legat nere ett tag, bland annat på grund av att eldsjälar har flyttat ifrån byn.

– Det har varit oroligt ett tag borta på skolan, busskurer som vandaliserats och tyvärr har vi även hört att droger passerar byn på transport mellan Malmö och Kristianstad. Nattvandrare behövs mer än någonsin, säger Ulrika Persson

På torsdagskvällen var Ulrika Persson och Åse Berneblad i kontakt med fältarbetarna i kommunen, liksom BRÅ (Brottsförebyggande Rådet) som ska lägga upp ett samarbete med nattvandrarna i byn.

– Vi kommer att vara ute första gången under Tollarpsdagarna (den 5 & 6 juni, reds.anm.) och även under skolavslutningen. Sedan är målet att vi ska få ihop grupper så vi kan gå hela sommaren fram till och med augusti, berättar Ulrika Persson.

Till hösten planerar man sedan att försöka göra en upptakt inför resten av året. Detta gör man med en tilltänkt träff för alla intresserade, där man bjuder in polisen och fältarbetarna för att möta byborna och prata om kompletterande åtgärder som grannsamverkan.

– Nattvandrarna är en viktig del tillsammans med allt annat för att vi ska få en by där alla känner sig trygga och säkra för framtiden, säger Ulrika Persson.

Fakta

Nattvandrare

Vill du bli nattvandrare? Anmäl ditt intresse till Ulrika Persson via mobil 0733-948624 eller e-post ulrikap1974@gmail.com, alternativt Åse Berneblad på mobiltelefon 0768-816791 eller e-post berneblad@hotmail.com

Visa mer...