Trotjänare för bygden fyller 80 år

Kiaby Artikeln publicerades
Yvonne Palm Lundströms är både redaktör, fotograf och författare till flera av artiklarna i den nya årsboken som kommer finnas på festen på söndag.
Foto:privat
Yvonne Palm Lundströms är både redaktör, fotograf och författare till flera av artiklarna i den nya årsboken som kommer finnas på festen på söndag.

På söndag den 1 oktober klockan 17 har Villands härads hembygdsförening 80-årsjubileum och firar i Kiaby församlingshem.

Under orostiden innan andra världskriget bröt ut, blev det angeläget att värna om hembygden. Hembygdsföreningar bildades och däribland Villands härads hembygdsförening 1937.

Efter att man fått ärva en bit mark, lades grunden för hembygdsparken på Kjuge kull. Idag rymmer den inom- och utomhusmuseer, festplats och uppskattade strövområden. Eldsjälar med olika inriktning, intresse och kunskap, bär upp verksamheten.

1000 medlemmar hade föreningen på 30-talet och medlemskapet kostade en krona, berättar Yvonne Palm Lundström, som för många år sen tog över stafettpinnen att ta fram föreningens årsbok med berättelser från bygden.

Efter ett tag gjordes ett försök att höja avgiften till två kronor, men nedröstades bestämt, berättar Yvonne som kuriosa.

På jubileet presenteras den nittonde årsboken i ordningen och delas ut till medlemmar. Alla är välkomna till kalaset där det bjuds på kaffe och tårta samt musikunderhållning av Briggen Tre Bröder.

– De som inte redan är medlemmar, har möjlighet att bli det genom att köpa boken på plats, säger Yvonne.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...