Ullstorpsbor gick på byavandring – ”stärker gemenskapen”

Ullstorp Artikeln publicerades
Solen sken under hela byavandringen och både gamla och unga Ullstorpsbor njöt av naturen och varandras sällskap.
Foto: Inger Sundström
Solen sken under hela byavandringen och både gamla och unga Ullstorpsbor njöt av naturen och varandras sällskap.

Vädrets makter stod på Ullstorp byalags sida när den årliga byavandringen ägde rum i söndags. Solen sken på skaran som utgjordes av ett tjugotal personer och fem hundar.

De flesta är boende i byn, men någon har vuxit upp här och flyttat av någon anledning och återvänder gärna för att gå en runda i det vackra landskapet.

För de nyinflyttade är byavandringen ett sätt att lära känna varandra.

– Det stärker gemenskapen i byn, menar Anita Axelsson. Det är inte så ofta vi träffas så här. Många börjar bli äldre och det är roligt att se att det kommer hit unga familjer i husen och gårdarna.

I år gick man Bjärnhultsrundan genom oslagbar vacker natur. Bengt Nilsson ledde Ullstorpsvandrarna genom dubbla gärdsgårdar och breda stigar med betesmark och skog på båda sidorna.

Under fikastunden pratades det om tider och människor i byn, både från förr och nu. Skärlösa damm blev ett självklart stopp på slutet av rundan. På en skylt kan man läsa att Ullstops byamän 1895 uppförde denna damm som med sitt naturliga vattenflöde användes till sköljning av tvätt fram till 1960-talet.

– Fem hushåll tar fortfarande sitt vatten från dammen, berättar Torbjörn Olsson.

Årets byavandring var en av byalagets aktiviteter i år. Grillfesten sista lördagen i juni är en annan. I advent varje år reser byalaget en julgran som skänks av någon av markägarna och tillsammans pryder de den med en julslinga och avslutar med adventsfrukost.

Årets program bestämdes på majgillet som hålls första maj varje år. Protokoll finns sedan 1874, men man tror att traditionen funnits betydligt längre.

I byalagets ägo finns ett horn och en kista som är daterade 1813.

I Ullstorps byalags ägo finns ett horn och kista som är daterade 1813 samt protokoll sedan 1874.
Foto: Tommy Göthe
I Ullstorps byalags ägo finns ett horn och kista som är daterade 1813 samt protokoll sedan 1874.

Fakta

Ullstorps byalag

Byalaget bestod från början av byamännen som var jordägare i byn. Det fanns en byordning som reglerade skyldigheter och rättigheter med avseende på gemensam egendom, fattigvård, skötsel av boskap med mera. Byalaget hade till uppgift att utse en ålderman att kalla till byastämma. Förr i tiden kunde besluten röra väghållning, tvättdammen, snöplogning och hållande av likvagnen samt att man valde representant till sockenstämman.

Med tiden har byalagets funktion förändrats och numera är det inte bara jordägare som sitter med i styrelsen. Vid årets byastämma, majgillet, bestämdes tre programpunkter för att hålla gemenskapen och traditionerna vid liv.

Text hämtad från Hembygdsföreningens årsskrift 2016. Skriven av Torbjörn Olsson, medlem i Ullstorps byalag.

Visa mer...