Unga iklädde sig 1500-talets ideal

Kristianstad Artikeln publicerades

Tv-inspelning? Maskerad? Synvilla? Nej, det är bara Kong Christians Hov som visar upp sig i Bäcka-skogs vackra slotts-park.

I solskenet i slottsparken har barnen och ungdomarna i Brobybaserade Kong Christians Hov tagit plats. I för renässansen tidstypiska kläder bjuder de på fäktning, bågskytte och dans i renässansstil. Och, inte att förglömma, själva åsynen av de vackert sydda kläderna.

– Det som gestaltas är den högre adelns kläder. På den tiden var barnen föräldrarnas viktigaste ägodel. Det fanns inga båtar eller lyxvillor så det adeln lade pengar på blev barnen. Och då klädde man upp dem i lyxiga kläder, säger Bengt Owald, ledare för Kong Christians Hov.

Gruppen grundades när Glimmingehus slott firade 500-årsjubileum. Bengt Owald hade jobbat på teater, och hade lite renässanskläder liggande. Han fick en förfrågan från Glimmingehus om att medverka på jubileet, drog ihop lite folk och saken var biff. Sedan dess har man visat upp sig på marknader och andra evenemang många gånger.

– Jag har varit intresserad av renässanskläder sedan jag var ung. Min far var konservator så jag fick följa med och se mycket gamla saker och då väcktes intresset, berättar han.

Själv har han ännu inte fått en dräkt, men har för avsikt att skaffa en till sig själv också inom kort.

Ett musikstycke spelas upp i högtalarna och Carina Thunberg-Brice dirigerar dansarna. Dansen är långsam och släpig – av en anledning.

– Kläderna man hade på sig kunde väga kanske 20 kilo och dansen fick anpassas därefter, berättar Carina Thunberg-Brice.

Barnen ser ut att njuta av att ha de välskräddade kläderna på sig och bär upp dem som vore de äkta 1500-talsadel.

– Det är så kul att se, att de inte skäms för att vara utklädda utan tycker det är roligt. Det är verkligen strongt, säger Bengt Owald.André Jönsson

044-18 55 53

andre.jonsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD