Annons

Växten som stoppar mullvaden

Problem med mullvadshögar i trädgården? Den svårstoppade mullvaden som ställer till det i våra trädgårdar har i törelväxten Euphorbia Esula mött sin överman. Det har János Szarka och Julianna Farkas erfarit.
Kristianstad • Publicerad 13 juni 2003
János Szarka med små plantor av mirakelväxten som sägs hindra den svårstoppade mullvaden.Bild: PER ROSENQVIST
János Szarka med små plantor av mirakelväxten som sägs hindra den svårstoppade mullvaden.Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

Det låter osannolikt, men allteftersom de berättar växer sig övertygelsen allt starkare.

János Szarka och Julianna Farkas flyttade till Nosaby i december 1993. Trädgårdsintresserade János upptäckte till sin förtvivlan att hela trädgården fylldes av irriterande mullvadshögarna när våren tinade upp marken. János försökte med alla medel bekämpa den envisa mullvaden, men trots rökpatroner och olika redskap blev de irriterande högarna allt fler.

Annons

När paret som ursprungligen är från Ungern under en vistelse i sitt forna hemland talade med en gammal släkting visade sig att hon hade lösningen i sin trädgård.

Vargtöreln, som den heter på svenska, planterades på tre olika ställen i den angripna trädgården. De små plantorna blev allt större och hade under året växt sig omkring 60 centimeter höga. Samtidigt som plantorna växte sig större blev mullvadshögarna färre. I slutet av året var de helt borta. Sedan dess har mullvadarna lyst med sin frånvaro. Även grannen som tidigare haft problem med mullvadshögar kunde glatt konstatera att de försvunnit från trädgården. Växten blommar med små gula blommor och bär frö i bladen. Den tål frost, men skall helst bindas upp med en pinne på vintern för att inte brytas.

–  För oss var det en verklig befrielse att bli av med mullvadarna. Det sker dessutom på ett miljövänligt sätt. Växten kan planteras var som helst och är väldigt tålig. När den är liten skall den vattnas två till tre gånger, men klarar sig sedan utan bevattning, säger Julianna Farkas. Trots att mullvaden även ställer till problem i Ungern är det inte alla som känner till den.

–  Det verkar som om det bara är den äldre generationen i Ungern som har kunskap om växten. Jag tror också att vissa trädgårdsmästare känner till den, men den används inte i någon större utsträckning, säger Julianna Farkas.

János Szarka har frikostigt delat med sig av den revolutionerande växten till vänner och bekanta, samtliga är rörande överens. Växten är ett mirakel.

Lennart Engstrand, chef för Universitetets botaniska trädgård i Lund, känner väl till växten, men har inte själv någon erfarenhet av att växten skrämmer bort mullvaden.

–  Jag har inte hört talas om växten skulle stoppa mullvaden. Däremot vill jag inte utesluta det. Växten är giftig och mullvaden kommer definitivt inte att bita i den. Visst kan man prova, men jag tror att vårtöreln eller gulltöreln som är släktingar till vargtöreln, och vanliga i Sverige, i så fall har samma effekt.

Ulrika Larsen

044- 18 55 12

Ulrika.larsen@kristianstadsbladet.se

Annons

FaktaVargtöreln

Vargtöreln heter Euphorbia Esula på latin och är en Törelväxt, även kallad Mjölksaftsväxt.

Växten härstammar från Syd- och Sydösteuropa.

Törelväxterna är giftiga. Att få mjölksaften på fingrarna är ofta ofarligt, men de sköra slemhinnorna i exempelvis ögonen kan skadas av saften. Därför bör man alltid använda trädgårdshandskar när man handskas med växten. I synnerhet om det är soligt kan huden skadas av mjölksaften som då orsakar brännskador.

Vargtöreln är släkt med såväl julstjärnan som gull- och vårtöreln som ofta ses i Svenska trädgårdar.

NOSABY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons