Kultur & Nöje

David R Andersson: "Jag brinner för mötet mellan utövare och publik"

Kristianstad Artikeln publicerades
David R Andersson, motor i det lokala nöjes- och musiklivet, är en av kandidaterna till Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris 2015.
Foto:Peter Åklundh
David R Andersson, motor i det lokala nöjes- och musiklivet, är en av kandidaterna till Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris 2015.

Han vill skapa möten. Verka utan att synas. Men lite kul är det ändå, erkänner David R Andersson, att själv vara en av kandidaterna till Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris 2015.

1 Hej, David, och grattis! Vad tänkte du när du fick veta att du blivit nominerad?

– Mamma ringde och sa: "Grattis". "Tack", svarade jag, "men varför?". "Du är nominerad". "Okej, till vad?" Ungefär så, och självklart blev jag glad, men framförallt överraskad. Den som aldrig är själva produkten, som sällan syns eller hörs, räknar inte med att uppmärksammas på det här sättet.

2 Nu hamnar du i ett sammanhang med ganska hög kändisfaktor. Hur känns det?

– Märkligt. Smickrande. Att bli nominerad till priser är inget jag strävar efter eller jobbar för. Men att få en klapp på axeln är trevligt, och ett bevis på att man har gjort något bra.

3 Du beskrivs som en spindel i nätet, en som gör det möjligt för alla som vill utvecklas på den lokala scenen.

– Jag brinner för att skapa mötet mellan utövare och en potentiell publik. Och så har det alltid varit. När de andra barnen åkte pulka i backen hemmavid, var det jag som arrangerade pulkatävlingen.

4 Du driver skivbolag, jobbar som artistmanager, har engagemanget i Kulturföreningen Äntligen, arrangerar och bokar spelningar på Biljardkompaniet. Hur ser du själv på vem du är, och var du lägger ditt fokus?

– Jag har fått frågan förr, men aldrig kommit på ett bra svar. Musikaliskt tror folk att jag gillar hårdrock, eftersom jag långt hår och skägg. Men på samma sätt som jag kan uppskatta ett metalband njuter jag av opera eller hip hop.

5 Vad är du särskilt stolt över?

– Kulturföreningen Äntligen, eftersom vi lägger ner massor av tid på ett ideellt arbete som uppenbarligen uppskattas.

6 Du bidrar till att musikstaden Kristianstad blir mer levande. Men fortfarande är det något som saknas. Eller?

– Jo, en arena för 500-700 personer. Kulturkvarterets verksamhet är jättebra – men: Kristianstad behöver ett konserthus eller en scen för de lite större banden. Arenan som finns är alldeles för stor och för dyr att jobba med, åtminstone på "den här sidan av kulturen".

Fakta

Priset

Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris instiftades inför tidningens 150-årsdag 2006. Priset består av 25 000 kronor samt ett verk av en lokal konstnär. Årets utdelning sker i samband med Kulturgalan i Kristianstads kulturkvarter den 23 oktober.

De nominerade 2015

David R Andersson, eldsjäl i Kristianstad

Wanås, konstinstitution i Knislinge

Petrina Solange Karlsson, komiker från Degeberga

Lucas Svensson, dramatiker från Olseröd

Johan Angergård, musiker från Åhus

Visa mer...